Nijntje, Alfred Jodocus Kwak en Kikker. In Nederland kent iedereen ze. Maar ook in het buitenland zijn oerhollandse verhaalhelden razend populair.

Dit zijn de meest succesvolle Nederlandse kinderfiguren in het buitenland op een rij.

Nijntje

In 1955 tekent Dick Bruna op het strand van Egmond aan Zee een konijntje in het zand. Voor zijn oudste zoon bedenkt hij een verhaaltje over het witte knaagdiertje. Sinds toen is Nijntje uitgegroeid tot de allerbekendste Nederlands kinderfiguur in het buitenland. Nijntje, of Miffy zoals ze in het buitenland heet, verschijnt in 85 talen. In totaal zijn er 80 miljoen boekjes over de familie Pluis verkocht. Vooral in de Benelux, Groot-Brittanië en Japan zijn boekjes over het petekind van Dick Bruna niet aan te slepen. De waarde van het merk Nijntje wordt geschat op 300 miljoen euro.

Nijntje, alias Miffy, is ook populair in ander talen.

Olli

Hij bestaat al sinds 2004 maar de meeste Nederlanders maakten in 2013 pas kennis met het olifantje Olli. In een ontroerende commercial van Diergaarde Blijdorp speelde het dikhuidje samen met Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst de hoofdrol. De knuffelversie van het olifantje was binnen een mum van tijd uitverkocht.

Niet alleen in Nederland wordt Olli een begrip. Ook in het buitenland slaat de 'Ollimania' rondom het slurfdier toe. In Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Japan vliegt het olifantje over de toonbank. Jaarlijks worden 340.000 knuffels van het olifantje verkocht. Inmiddels zijn er animatiefilms, kinderboeken en binnenkort ook een videogame over Olli te koop.

In Nederland brak Olli door in de commercial van Diergaarde Blijdorp.

Minoes

In Nederland heeft Annie M.G. Schmidt het grootste succes met de iconische buurkindjes Jip en Janneke. Buiten de landsgrenzen is Minoes het meest bekende personage van de in 1995 overleden schrijfster. De film van de kattenvrouw werd in 2007 door organisatie Holland Film genoemd als meest succesvolle Nederlandse kinderfilm in het buitenland. Ook het boek is inmiddels in 29 landen uitgebracht.

Minoes is zeker niet het enige populaire werk in het buitenland. Pluk, Jip en Janneke, Floddertje, Otje en Abeltje. Overal ter wereld groeien kinderen op met de kinderfiguren van Annie M.G. Schmidt.

De Engelse trailer van de film Miss Minoes.

Kikker

Het olijke groene diertje van Max Velthuijs heeft ook in het buitenland de harten van jonge lezertjes veroverd. Kikker is overal te vinden, van de Verenigde Staten tot Zuid-Afrika en van Brazilië tot China. In tientallen landen liggen exemplaren van het aimabele amfibie in de boekwinkels. Naar schatting gingen er meer dan honderdduizend exemplaren in het buitenland over de toonbank.

Kikker en zijn vriendjes in het Engels: Frog and Friends.

Alfred Jodocus Kwak

De door Herman van Veen bedachte Alfred Jodocus Kwak snatert niet alleen in Nederland. Met name in Japan en Duitsland zijn Ahiru no Quack en Alfred J. Kwak een grote hit. De in 1989 uitgebrachte tekenfilm over de 'ik ben vandaag zo vrolijk-eend' werd in 48 landen uitgezonden. Ook de serie werd in meer dan twintig landen op de buis vertoond.

Het Japanse intro van Alfred Jodocus Kwak.