Nederlandse winterpenen, prei en spruitjes zijn razend populair. Ook in het buitenland, blijkt uit cijfers van het CBS. Hier zie je waar onze wintergroenten worden verbouwd.

Niets is Nederlandser dan een dampend bord boerenkool na een waterkoude winterdag. De Nederlandse keuken staat bekend om zijn gerechten voor koude dagen. Maar wat is nu het populairst? En waar komen de ingrediënten van deze verwarmende recepten vandaan?

Met stip op één: de winterpeen

Het afgelopen jaar groeiden er in Nederland op 14,4 hectare wintergroenten. De meest verbouwde groente op onze landbouwgronden: de winterpeen (43 procent). Met gepaste afstand volgen het spruitje (19 procent) en de prei (14 procent).

Ook in het buitenland zijn 'onze' wintergroenten niet aan te slepen. Waar de reputatie van het spruitje in Nederland dubieus is, worden ze in het buitenland veel meer gewaardeerd. Dat blijkt uit exportcijfers van het CBS. Tweederde van de Nederlandse spruitjes belandt in het buitenland. In tien jaar tijd verdubbelde de uitvoer van de kleine groene koolsoort. De exportwaarde van de spruitjes steeg in 2017 naar een waarde van 66 miljoen euro. Met name in Duitsland, de Verenigde Staten en Italië stijgt de vraag naar de Nederlandse groente.

Specialiteit per provincie

Het verschilt per provincie welke groente het meest wordt verbouwd. Zo groeit de winterpeen met name in de bodem van Flevoland, wordt de prei voornamelijk in Noord-Brabant en Limburg geteeld en ontvouwt de witte kool haar bladeren vooral in Noord-Holland. Onze wintergroenten werden in 2018 door 1.650 Nederlandse akkerbouwers geteeld.