In het Italiaanse stadje Anagni moeten binnen een paar maanden 450 miljoen coronavaccins de fabriek uit rollen. De voorbereidingen zijn in volle gang. Wij namen er een kijkje.

Ze draaien al weken proef in de fabriek van medicijnproducent Catalent in Anagni, een uurtje buiten Rome. Het zogeheten Oxford-vaccin is afgelopen vrijdag officieel de laatste fase ingegaan. Goedkeuring van het European Medicines Agency (EMA) wordt in de komende weken verwacht.

Speciale training

Directeur Mario Gargiulo rekent erop dat de machines in de laatste week van oktober starten met de productie van dit coronavaccin. "We voelen een ongelooflijke verantwoordelijkheid om dit zo goed en snel mogelijk te doen."

Volgens de planning kan de fabriek in de komende maanden 450 miljoen vaccins leveren. "Op dit moment volgt het COVID-team een speciale training om ook met het strenge steriele proces vlot te kunnen werken", vertelt Gargiulo.

Het Oxford-vaccin wordt hier gemaakt en gaat nu de laatste fase voor goedkeuring in
Bron: EenVandaag
Het Oxford-vaccin wordt hier gemaakt en gaat nu de laatste fase voor goedkeuring in
info

Het experimentele Oxford-vaccin is ontwikkeld door de gelijknamige universiteit in Engeland. Samen met andere Europese landen heeft Nederland er nu al miljoenen doses van besteld. Dit geldt ook voor verschillende landen buiten Europa.

Zo'n 1000 Britse vrijwilligers kregen het Oxford-vaccin toegediend. Het vaccin, dat de universiteit samen met farmaceut AstraZeneca ontwikkelt, wekt een 'immuunrespons' op. Dat betekent dat het lichaam het virus met antistoffen onschadelijk kan maken. Daarnaast activeert het de T-cellen, die weren het coronavirus af. Deze twee elementen zorgen er volgens experts voor dat experts vertrouwen hebben in dit vaccin.

Steriele kleding

Wij mogen ook naar binnen, maar niet voor we drie keer onze handen wassen, een speciaal steriel pak aantrekken, dubbele maskers en haarkapjes op doen, en speciale schoenen mét twee weggooihoezen dragen. Alleen aan de microfoon en camera zijn we nog te herkennen.

Voor de zaal waar het vaccin wordt geproduceerd staan continu toeschouwers. Area manager Alessandro Catallo legt uit: "We hebben van de beste mannen en vrouwen van dit bedrijf naar Anagni gehaald. Ze zijn allemaal trots dat ze hieraan mogen werken. Collega's kijken eigenlijk altijd naar binnen, omdat ze met ons meeleven. Straks kijkt de hele wereld toe wat hier gebeurt."

Ontwikkelaars coronavaccin
Bron: EenVandaag
Dit team houdt zich bezig met de ontwikkeling van het Oxford-vaccin

'Heel hard werken'

Catallo laat het productieproces zien: flesjes worden schoongemaakt, gewogen, en geïnjecteerd met het vaccin. De flesjes die nu door de machine rollen zijn simulaties, dat betekent dat ze alle stoffen bevatten behalve het virus zelf - voor het werkelijke vaccin wordt een kleine hoeveelheid van het virus ingespoten. Computers houden nauwlettend in de gaten dat precies de juiste hoeveelheid in de flesjes komt. Ieder flesje bevat tien doses van het vaccin.

De flesjes met vaccin op de lopende band
Bron: EenVandaag
De flesjes met vaccin op de lopende band

Als we met bezwete hoofden weer buiten staan, ontdaan van de lagen beschermende kleding, kijkt de directeur ons lachend aan. "Die pakken zijn flink warm. Daarom testen wij de gezondheid van onze medewerkers constant." Het zal heel hard werken worden, vertelt Gargiulo. "Shifts van acht uur, zonder pauze, omdat dat niet gaat met aan- en uitkleden. Bovendien zal hier 24 uur per dag worden gewerkt, zeven dagen per week: alles om het vaccin zo snel mogelijk voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar te maken."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.