Er komt nader onderzoek naar de Deventer moordzaak. Advocaat-generaal Diederik Aben van de Hoge Raad gaat in op een verzoek hiertoe, maakte de Hoge Raad vandaag bekend.

De Deventer moordzaak gaat over de moord op de vermogende weduwe Jacqueline Wittenberg (60). Wittenberg werd in september 1999 in haar huis in Deventer dood gevonden. Haar executeur-testamentair Ernest Louwes werd voor de moord veroordeeld en zat 12 jaar voor het misdrijf uit.

Veroordeling

Hoewel Louwes zijn straf heeft uitgezeten, vecht hij na al deze jaren zijn veroordeling nog steeds aan. Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, heeft in het verleden verschillende acties ondernomen, onder meer bij de Hoge Raad, om de zaak heropend te krijgen. Die hebben de veroordeling van Louwes tot nu toe echter niet ongedaan kunnen maken.

Verkeerde aannames

Aben vraagt onder meer een reactie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op deskundigenrapporten, waarin wordt beweerd dat het aangetroffen celmateriaal van Louwes ook door 'vreedzaam contact' op de blouse van het slachtoffer kan zijn gekomen. Verder heeft de advocaat-generaal vastgesteld dat het gerechtshof bij zijn veroordeling over het gsm-verkeer tussen Louwes en Wittenberg van een aantal verkeerde aannames uitging. Hij laat onderzoeken of uit de juiste aannames een andere conclusie op de schuldvraag zou kunnen volgen.

EenVandaag maakte vorige maand een uitzending over de moordzaak nadat er opnieuw twijfel ontstond over de zaak. Kijk deze hieronder terug. Bekijk ook een uitzending uit 2009 over de eerste vrije dagen van Louwes.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.