Er is opnieuw twijfel ontstaan over de Deventer moordzaak. Nieuw recherche-onderzoek zou uitwijzen dat het tijdstip van de moord anders is dan tot nu toe aangenomen, wat de man die veroordeeld werd mogelijk zou vrijpleiten. Is het een doorbraak die leidt tot heropening van de zaak of de zoveelste theorie over de geruchtmakende moordzaak waarover al jaren wordt gesproken?

Forensisch onderzoek

De recherche zou nieuwe feiten hebben ontdekt in de Deventer Moordzaak. Dat staat in een vertrouwelijk rapport dat onderdeel uitmaakt van het herzieningsonderzoek naar deze voortslepende zaak, dat naar De Volkskrant is gelekt. Het slachtoffer, mevrouw Wittenberg, zou een dag later zijn vermoord dan altijd gesteld. Het lijk is mogelijk verplaatst en er zouden fouten zijn gemaakt bij het traceren van telefoongesprekken van Ernst Louwes, de man die voor de moord is veroordeeld. Op basis van deze bevindingen heeft een getuige-deskundige zijn belastende verklaring over Louwes ingetrokken.

Heropening

De discussie over de moordzaak speelt al jaren. Sinds 2006 probeert Ernst Louwes zijn zaak heropend te krijgen om zijn onschuld te bewijzen. Hij werd door de rechter eerst vrijgesproken, maar later door het Hof alsnog veroordeeld voor de moord. Verschillende pleitbezorgers hebben zich achter hem geschaard, zoals opiniepeiler Maurice de Hond. Weer anderen staan daar lijnrecht tegenover en vinden dat bewezen is dat Louwes wel de dader is. Advocaat Geert-Jan Knoops heeft een herzieningsverzoek ingediend om de zaak heropend te krijgen. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft dat verzoek in onderzoek.

In EenVandaag een reportage over de nieuwe ontwikkeling. We bespreken de bevindingen met Maurice de Hond die met een groep burgers jarenlang onderzoek deed en overtuigd is van de onschuld van Louwes. En met misdaadjournalist Peter R. de Vries die ook jarenlang onderzoek deed naar de zaak.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.