Defensie gaat aanvullend onderzoek doen naar gezondheidsklachten die mogelijk te maken hebben met de blootstelling aan fijnstof. Het gaat om militairen die zijn uitgezonden naar Mali.

In Mali zitten op dit moment 450 Nederlandse militairen. Ze zijn er op VN-vredesmissie.

Recente studies in de Verenigde Staten lijken te wijzen op een verhoogd risico op ademhalingsklachten bij militairen uitgezonden naar droge en stoffige gebieden. Denk aan klachten als astma en bronchitis. De studieresultaten zijn echter nog niet eenduidig.

Bijna twee jaar terug maakte EenVandaag al melding van de fijnstofproblemen in Mali:

Naar aanleiding van onze reportage stelde Defensie twee jaar terug dat er geen reden was tot zorg.

Het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG) wil nu in kaart brengen óf en hoe vaak bepaalde gezondheidsklachten voorkomen bij Nederlandse Mali-veteranen. Op basis van anonieme of geanonimiseerde medische gegevens gaat ze na of klachten en medicijngebruik mogelijk verband houden met de blootstelling aan (fijn) stof.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.