Het ministerie van Defensie heeft niet voldoende jassen, mutsen en handschoenen die voldoen om een kou van min 20 of min 25 graden Celcius te weerstaan. De Nederlandse militairen die eind oktober deelnemen aan de komende NAVO-oefening in Noorwegen hebben dus een groot probleem.

Het ministerie laat nu zijn personeel zelf winkelen. Ruim duizend soldaten die op oefening gaan in het hoge noorden, moet er zelf op uit om zijn winterkleding te kopen. Dat kost geld. Een gedegen kleding- uitrusting kost om en nabij de 1000 euro per persoon.

Militairen krijgen geld op rekening gestort

Het ministerie weet dat en zorgt dat elke soldaat die een gedegen militaire winterjas gaat kopen binnen een week 1000 euro op zijn rekening krijgt bijgeschreven. De landmacht noemt dat ‘goed ondernemerschap’. Maar hoe komt het dat ‘t ministerie zelf deze kleren niet in huis heeft? NAVO-oefeningen worden toch ruimschoots van tevoren gepland.

Een van de redenen is dat de aanwezigheid van Nederlandse troepen in VN-verband voorheen vooral gebeurde in warme landen zoals Mali. Maar met een Rusland onder Poetin zijn Nederlandse troepen in NAVO-verband ook steeds meer gewenst in Litouwen. De warme kleding die dus eerst bestemd was voor troepen die deelnemen aan oefeningen in Noorwegen is nu ‘vergeven’ aan Jan Soldaat aan de grens met Rusland. Het gevolg is een lege kledingkast bij het ministerie van Defensie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.