Een deal tussen Griekenland en zijn geldschieters is mogelijk, maar dan pas later deze week. Dat zei Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, na een kort overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone.

Voorstellen die de Griekse regering maandagochtend indiende, vormen een goede basis om diepgaande gesprekken aan te gaan en de voorstellen door te berekenen. Er moet gekeken worden of de voorstellen leiden tot groei van de Griekse economie en of ze ook financieel sluitend zijn. Daarvoor hebben de experts van de geldschieters meer tijd voor nodig, maar de eerste indruk is positief, aldus Dijsselbloem.

De eurogroep zal hoogstwaarschijnlijk later deze week opnieuw bij elkaar komen. ,,We werken er allemaal voor om deze week een deal te sluiten'', zei Dijsselbloem.

Wat de eurolanden betreft, beginnen de Grieken en de experts van de geldschieters ,,zo snel mogelijk, vanmiddag al'' met de gesprekken om te kijken of een akkoord kan worden gesloten. Zo hebben de eurolanden steeds gezegd pas geld over te zullen maken, als er een lijst ligt met concrete hervormingen en besparingen.

Voorafgaande aan de top toonden veel ministers zich pessimistisch over een akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters. Toen al werd de verwachting geuit dat er vandaag geen akkoord bereikt zou worden.

Concessies

De Griekse regering bleek vanmorgen wel bereid tot dusver heilige huisjes omver te schoppen om ook na 30 juni financiële hulp te krijgen van zijn schuldeisers. Het vervroegde pensioen wordt grotendeels afgeschaft, er komt een btw-verhoging en rijke Grieken kunnen een extra belastingaanslag verwachten, zo meldden Griekse media

Premier Alexis Tsipras diende afgelopen weekeinde een nieuw voorstel in dat vandaag besproken werd.   

Cruciale top

Vandaag bespraken de ministers van Financiën de kwestie rondom het noodlijdende Zuid-Europese land. Vanavond komen de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden bijeen. De top in Brussel vandaag wordt gezien als een van de laatste mogelijkheden om een akkoord te bereiken en een bankroet van Griekenland af te wenden.

Verslaggever Tom van 't Einde is in Griekenland. We spreken met journalist Kostas Vaxevanis. Hij heeft paar jaar geleden 2.000 Griekse belastingontduikers ontmaskerd. Daarnaast spreken we met kunstenaars, die schilderingen over hun strijd tegen de crisis op de muren van gebouwen maken. Ook een gesprek met een man die werkloos is geworden en nu als taxichauffeur probeert te overleven. Hij werkt zeven dagen per week, 14 uur per dag. Per dag verdient hij nauwelijks 50 euro.

Familie afhankelijk van één pensioen. Kijk de uitzending van zaterdag hier terug: