Ze stonden twee weken recht tegenover elkaar: Yannis Varoufakis en Jeroen Dijsselbloem. De Griekse minister van Financiën en de voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem leken het niet eens te worden over de verlenging van het steunpakket voor Griekenland.

Beide spelers beleefden afgelopen vrijdag hun eindronde. In Brussel kwamen ze, samen met hun Europese financiële collega’s in spoedzitting bijeen om een oplossing te vinden in de patstelling rond het steunpakket voor Griekenland.

Harde taal werd gesproken, vooral van Duitsland. Blufpoker was alle partijen niet vreemd, maar na urenlang onderhandelen met de hoofdrolspelers Duitsland en Griekenland kon Jeroen Dijsselbloem zijn behaalde akkoord presenteren. Griekenland kreeg de verlenging met vier maanden van het steunpakket, Duitsland kreeg de strenge voorwaarden. De eurozone en de financiële markten reageerden opgelucht: er is een akkoord en Griekenland blijft binnenboord.

Maar de rust is absoluut nog niet teruggekeerd.

De Griekse voormannen Varoufakis en Tsipras moeten maandag een lijst inleveren met hun hervormingsplannen; en vooral hoeveel geld dit gaat opleveren. Deze voorstellen moeten verder gaan dan vage toezeggingen met een geschatte opbrengst. Mocht dat onvoldoende zijn, dan komen de Europese ministers van Financiën dinsdag in Brussel bijeen en is de verlenging wederom punt van discussie. In het ergste geval wordt de geldkraan op 28 februari middernacht dan alsnog dichtgedraaid.

Thuis wacht hen ook een grote klus: hoe gaan beide heren uitleggen dat ze de plannen, waar ze zich heftig tegen hebben verzet in campagnetijd maar ook daarna, alsnog toch gaan uitvoeren?

Hoe uit te leggen dat de pensioenleeftijd toch verhoogd moet worden en het minimumloon weer wordt verlaagd? Dat het invoeren van een serieus belastingsysteem nu toch echt bewaarheid wordt?

De voorwaarden voor de verlenging van het steunpakket zijn immers niet versoepeld. Ook de controles van de zo gehate Trojka (Europese Centrale Bank, IMF en Europese Commissie) blijven bestaan. Op de persconferentie vrijdagavond deed Varoufakis het nog voorkomen dat de controles van de trojka zijn verdwenen; die werden nu gedaan door ‘de instituties’, lees, de trojka, of zoals ze nu door het leven gaan: TIFKAT (the institutions formerly known as trojka); een Prince-achtige afkorting.   

Tsipras zette de toon al op zaterdag. Hij bereidt de bevolking voor op wederom zure maatregelen en hoopt op steun en het stoppen van de ‘bankrun’. De Grieken halen uit voorzorg al dagenlang hun spaargeld van de bank. 

En zelfs als de maatregelen zijn goedgekeurd door Dijsselbloem en zijn collega’s is de strijd nog niet gestreden; de verlenging geldt slechts voor vier maanden. Er is slechts tijd gekocht. Voor het aflopen van die termijn moet er een akkoord worden gesloten voor een nieuw steunpakket.

Ook daar staan Yannis en Jeroen weer tegenover elkaar.

Op naar de volgende ronde…

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.