Diana Sardjoe schrok zich rot: haar zoon werd in Amsterdam IJburg van zijn bed gelicht voor een straatroof met geweld. Dat was pas het begin van de ellende. Haar zoon kwam in de Amsterdamse 'Top 600' van jonge gewelddadige criminelen. De ene na de andere hulpverlener marcheerde haar huis binnen. Hoe was dat?

Sardjoe voelde zich in de hoek gezet. De politie kwam na de eerste inval regelmatig langs: "Ze kwamen voor elk wissewasje aan de deur. Ze deden heel denigrerend, alsof ik een slechte moeder was." De effecten waren niet gering. "Systematisch word je gebroken. Je eigenwaarde gaat naar beneden, ondertussen moet je vechten voor je kinderen." Ze geloofde op enig moment ook echt dat ze een slechte moeder was.

Top 600

De top 600 van criminele jongeren is een initiatief van de gemeente Amsterdam om jongeren op het rechte pad te houden. Ruim veertig instanties werken samen. Ook Sardjoe kreeg bezoek en dat viel niet goed. "Je krijgt van alles over de vloer. Je bent Alice in Hulpverleners land, maar je bent het konijn kwijt", zegt ze met een knipoog.

Na een stoet hulpverleners waar ze naar eigen zeggen weinig aan had, kwam hulpverlener Wouter: "Hij ging naast mij staan. Hij ging luisteren. Hij begon de basis goed te leggen. Ik was heel destructief geworden. Dat was een schreeuw om aandacht. Maar niemand reageerde. Wouter begon bij de basis. Hij heeft een voor een alles opgepakt. De vorige hulpverleners zaten meteen op de problemen, niet op de basis. Hij heeft er eerst voor gezorgd dat ik sterker werd en dat werkte. Mijn gezin kwam weer bij elkaar."

Haar tip voor de hulpverleners: "Communicatie. Praat met de ouders. Begin te luisteren. Als hulpverlener kun je niet binnen komen met je lijstje en denken: ik weet het beter. Je moet luisteren naar de ouders. Het is maatwerk. Wat bij de een werkt, werkt niet bij de ander."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.