Eind vorig jaar brengt ze als Eerste Kamerlid, samen met twee collega’s, het kabinet op het randje van de afgrond. Door nee te zeggen tegen de zorgwet en.. nee tegen een inperking van de vrije artsenkeuze. 

Dagenlang houdt ze het land in spanning. De rebelse PvdA-politica Guusje ter Horst. Ze wordt verguisd, ze is een held. Afhankelijk van waar je staat. 

Haar politieke leven beslaat bijna 30 jaar. Ze is gemeenteraadslid en wethouder in Amsterdam, burgemeester van Nijmegen, minister van Binnenlands Zaken in het vierde kabinet Balkenende en, tot voor kort, senator in de Eerste Kamer. Tegen haar zin moet ze daar vertrekken. Ze had nog graag een tweede termijn gewild. Waarom ze op een onverkiesbare plek is gezet, is haar niet uitgelegd. 

Nu is ze voorzitter van de KNGF, de beroepsgroep van fysiotherapeuten. In die functie verzet ze zich tegen de te grote macht van de zorgverzekeraars. 

Deze zomer gaat EenVandaag op bezoek bij mensen die een bewogen jaar achter de rug hebben. Onze verslaggevers gaan op pad met een zak kolen, proviand en stof voor een goed gesprek: de EenVandaag Zomer BBQ. Eerdere afleveringen vindt u rechtsboven op deze pagina.

Promo Zomer-BBQ

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.