Driekwart (73%) van de PvdA-leden is tegen de zorgwet, vooral vanwege de inperking van de vrije artsenkeuze. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 935 leden van de PvdA. Aankomende zaterdag is het partijcongres, waar onder andere gesproken wordt over de vrije artsenkeuze. Acht op de tien (80%) leden van de PvdA vinden dat de drie PvdA-senatoren die tegen de zorgwet stemden in de Eerste Kamer, goed gehandeld hebben. 

Als de vernieuwde wet binnenkort opnieuw niet kan rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer, zijn de meeste ondervraagde leden (61%) tegen inzet van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Zelfs als daardoor het kabinet in gevaar komt, is deze manier om de Eerste Kamer te omzeilen voor veel leden geen optie. Een deelnemer: 'De AMvB is niet bedoeld om je zin door te drijven ten koste van de democratische procesgang.'

Partijleiderschap: Samsom versus Asscher

Als je de leden vraagt wie op dit moment de beste partijleider is, staan Samsom (35%) en Asscher (33%) vrijwel gelijk. Zeven op de tien (70%) van de ondervraagde leden spreken nog wel hun vertrouwen in Samsom uit. Dat komt vooral omdat ze begrip hebben voor de lastige situatie waarin hij zich bevindt. Ze stellen dat het kabinetsbeleid en de koers van de partij als eerste zorgen voor de lage stand in de peilingen, en niet Samsom. 'Deze man is mens en zit moeilijk. Voor mijn gevoel doet hij het nog steeds goed. Er is inderdaad door zo'n bijzondere coalitie zeer veel tot stand gebracht en dat heeft zijn prijs, het is niet anders. Hij zal hieronder lijden maar blijft standvastig,' zo geeft een PvdA-lid aan. 

Op de vraag wie het gezicht zou moeten worden van de komende verkiezingscampagne, gaan Samsom (34%) en Asscher (35%) ook gelijk op. Veel mensen vinden dat je niet om Samsom heen kan als leider van de partij, hoewel ze Asscher zien als een betere debater en stemmentrekker. 

EenVandaag ondervroeg ook 6.000 kiezers die in 2012 bij de landelijke verkiezingen op de PvdA hebben gestemd: slechts 38 procent geeft aan vertrouwen te hebben in partijleider Samsom. Op de vraag wie ze nu als beste partijleider zien, kiest de grootste groep dan ook voor Asscher (25%). Samsom volgt op plek twee met 19 procent. Vier maanden geleden zetten kiezers Samsom nog op de eerste plek. 

Uitzending

Vanavond in EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek. Ook spreken we met PvdA-senator en oud-minister Klaas de Vries. Ook spreken we met Rob Oudkerk, oud-wethouder in Amsterdam voor de PvdA.

Luister hier de reactie van PvdA-prominent Rob Oudkerk in Radio EenVandaag terug:

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 13 tot en met 15 januari 2015, deden 935 leden van de Partij van de Arbeid mee. Ook hebben 6.035 kiezers die bij de laatste landelijke verkiezingen PvdA hebben gestemd, een aantal vragen beantwoord. 

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.