In het park, een shisha bar of gewoon in de slaapkamer: jongeren lurken massaal aan de waterpijp. Voor veel jongeren is het een gezellige bezigheid, maar ze zijn zich er vaak niet van bewust dat het zeer schadelijk is voor hun longen. 

'Via de waterpijp krijg je teer, koolmonoxide en andere kankerverwekkende stoffen binnen. Als er nicotine in de tabak zit is het nog verslavend ook.' Dit zegt Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut vanavond in EenVandaag.

Ook spreekt EenVandaag met jongeren en hun ouders. Vaak vinden ouders het helemaal niet erg dat hun (minderjarige) kind aan de waterpijp zit, zo blijkt uit onderzoek onder 2900 jongeren uit het 1V Jongerenpanel van EenVandaag. 

De 19-jarige Peter schreef een column over het roken van een waterpijp:

In 2008 ben ik op schoolreis naar Istanbul geweest. (...) Op een avond vroegen de leraren wie er allemaal wel waterpijp zou willen proberen. Ik wilde dit graag en vanuit de leraren werd gezegd dat je daar nu de kans voor had, en het ook bij een reis naar Turkije hoorde. Ik dacht op dat moment dat het geen kwaad kon en ben op het aanbod van de leraren ingegaan.

Lees hier zijn hele verhaal. Hier staat nog een verhaal van de 17-jarige Jessica.