De warmtepomp voor in huizen wordt de komende jaren goedkoper. Maar, om die te plaatsen is het goed isoleren van je huis essentieel. En juist dat wordt duurder. Dat zegt Paul van den Hout van HomeQGo op het nieuws dat vergroening duurder wordt.

We zijn fors meer geld kwijt om huizen te vergroenen dan het kabinet tot nu toe heeft voorgespiegeld schrijft het AD vanmorgen. Dat komt door een rekenfout van Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die bedragen te laag heeft ingeschat bij de berekening voor de nationale kosten voor maatregelen in het klimaatakkoord.

Bouwkosten stijgen, warmtepomp goedkoper

"We zijn een aantal kostenposten vergeten", zo reageerde Nico Hoogervorst vanmorgen bij NPO Radio 1 op de berichtgeving. En dat kan er zomaar voor zorgen dat kosten als btw, en ook het idee dat aannemers winst willen maken en dus meer vragen dan voor het minimumtarief, niet zijn mee berekend. Dat zijn vrij essentiële kosten voor woningeigenaren.

Paul van den Hout is directeur van HomeQGo, een organisatie die mensen helpt bij het verduurzamen van woningen. Een club dus die bij uitstek zicht heeft op de kosten van bepaalde zaken als het gaat om bijvoorbeeld de isolatie van je woning. "Daar zien we de kosten zeker stijgen, we onderhouden nauw contact met bouwers, aannemers, en alle kosten waar mensen bij aanwezig zijn, arbeidskosten, zien we stijgen."

Lees ook

Oerwoud aan subsidieregelingen

Maar als je je huis dan geïsoleerd hebt, en je neemt daar even de tijd voor, dan heb je het voordeel dat je in de toekomst vermoedelijk een goedkopere warmtepomp dan dat je er nu een aanschaft. Van den Hout ziet de prijzen daarvan in de toekomst zeker dalen; "en zo ging het ook met zonnepanelen, die zijn flink goedkoper geworden de afgelopen jaren."

En dan is er nog een oerwoud aan subsidieregelingen, de vraag is hoe het Rijk in de toekomst hiermee omgaat, want: je kunt ook te vroeg instappen bij een verduurzamingsproject van je eigen gemeente, zo ondervonden Riny en Etienne in Amersfoort Schothorst, verslaggever Harm van Atteveld ging bij hen op bezoek.

Verslaggever Harm van Atteveld op bezoek bij Riny en Etienne Reesinck. Ze betaalde fors meer voor het verduurzamen van hun woning.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.