Na de militaire interventie van Oekraïne in de regio rond Donetsk zijn de verhoudingen tussen de pro-Russen en Kiev nog verder bekoeld. En na de dood van enkele separatisten, die afgelopen nacht een militaire basis in Oekraïene bestormden, lijkt de kloof tussen de Europees- en Russisch-georiënteerde bevolking alleen maar groter te worden. 

Hun ogen zijn vandaag gericht op de top in Genève: komen Amerika, Europa, Rusland en Oekraïne na dagen van diplomatieke schermutselingen nader bij elkaar?

Angst voor banenverlies Oost-Oekraïne

In Lugansk, het uiterste oosten van Oekraïne, hopen veel mensen op een diplomatieke oplossing die economische rust brengt. Want veel inwoners van de plaats werken in de enorme treinfabriek Lugankteplovoz, goed voor duizenden banen. Nu de betrekkingen tussen Kiev en Moskou slecht zijn, vreest de eigenaar voor ernstige economische schade.

Luganskteplovoz heeft een lange geschiedenis in het stadje. De naam Lugansk is in het verleden meermaals gewijzigd in namen van Russische generaals en de naam van het bedrijf veranderde mee. In 1918 prijkte het bedrijf zelfs met de naam ‘Locomotief-fabriek van de Oktoberrevolutie’. Tijdens de Sovjet-Unie leverde Luganskteplovoz duizenden treinen aan de Sovjet-staten. En nu moet het bedrijf vrezen voor de toekomst.

Vanavond in EenVandaag een portret van de fabriek en we spreken separatisten over de vraag waarom er in Lugansk zo’n grote antipathie bestaat tegen het huidige bewind in Kiev.