Iedere dag sta ik versteld hoe de presidentsverkiezing onze gemeenschappen verdeelt. In mijn eerste blog schreef ik over een vriend die een sterke aanhanger is van president Obama. Een andere vriend van me is een aardige en bedachtzame man die al in de 80 is en volop respect geniet in onze stad. Hij schreef onlangs een brief naar de lokale krant waarin hij president Obama aanvalt op het aangaan van een “war on religion”.

Door Steve Okey, voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Democratische Partij

Waar heeft mijn vriend het over? Hij is een toegewijd katholiek. Zijn politieke standpunten worden vormgegeven door één onderwerp: abortus. Mijn vriend stemt op iedere kandidaat die tegen het legaliseren van abortus is. We noemen deze mensen “one issue voters”. Hij veracht president Obama omdat hij pleit voor keuzevrijheid.

Mijn vriend houdt zich ook aan het katholieke dogma van anticonceptie. President Obama’s gezondheidswet vereist plannen voor een ziektekostenverzekering om anticonceptie te betalen. De katholieke kerk verzet zich tegen anticonceptie en zegt dat de wet de vrijheid van godsdienst belemmert, omdat het eist dat katholieke ziektekostenverzekeringen anticonceptie aanbieden. Daarom heeft de katholieke kerk aangekondigd dat president Obama een “war on religion” heeft verklaard.

De vermeende “war on religion” is volstrekt absurd. De gezondheidswet valt niemands geloofsuitoefening aan en bedreigt deze evenmin. Ik ben een katholiek. Ik geloof dat abortus verkeerd is. Ik ben er ook van overtuigd dat het verkeerd is om de leer van de kerk op te leggen aan iedere vrouw, ongeacht haar geloof of omstandigheden van haar leven.

Ik ben pro-life, omdat ik maatregelen steun die de levens van mijn medeburgers helpt en ondersteunt. Hoe kan Mitt Romney zichzelf ‘pro-life’ noemen terwijl hij de helft van inwoners negeert? Hoe kan iemand ‘pro-life’ zijn terwijl hij aan zijn laars lapt wat Jezus predikte over het helpen van de hongerigen, zieken, armen en onderdrukten? Dat is de 47% waarvan Romney zegt dat hij er niets om geeft. Dit zijn de mensen die worden vermorzeld door een presidentschap van Romney. ‘Pro-life’ zijn betekent dat je ook om mensen blijft geven nadat ze geboren zijn, ook als ze niet rijk zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.