Pim Fortuyn veranderde het politieke landschap in een klap en misschien wel voorgoed. Eerst veroverde hij de Maasstad met Leefbaar Rotterdam en daarna was ‘Den Haag’ aan de beurt met met de Lijst Pim Fortuyn. Totdat hij op 6 mei werd vermoord en er aan zijn opmars een abrupt einde kwam. Vanavond een reportage over de politieke erfenis van Fortuyn. Wat is er tien jaar later over van het Fortuynisme?

We spreken met oud-LPF kamerlid Joost Eerdmans, politiek commentator van RTL Nieuws Frits Wester, en politiek historicus Gerrit Voerman.

Fortuyn, Verdonk, Wilders?

Komende zondag is het tien jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. Fortuyn was een totaal nieuw fenomeen in de Nederlandse politiek: hij wordt gezien als de eerste grote populist. In zijn kielzog kwamen Verdonk en Wilders. Fortuyn doorbrak taboes over bijvoorbeeld integratie, zette het islamdebat op de agenda, zette zich af tegen de gevestigde orde en had een geheel eigen manier van debatteren en van omgaan met de media. Wilders, maar ook andere politici, hebben delen van die erfenis overgenomen.

Deze week wordt Fortuyn herdacht in Rotterdam. EenVandaag besteedt de hele week aandacht aan Fortuyn, tien jaar na de moord.

Waar zijn LPF-stemmers heen?

Voor welke politieke partij kiezen de mensen die in het verleden LPF hebben gestemd nu? EenVandaag en de Universiteit van Amsterdam volgden jarenlang het stemgedrag van tienduizenden individuele kiezers. Onder hen bevinden zich 1250 mensen die in het verleden op de LPF gestemd hebben. Bijna eenderde (31 procent) zegt op de PVV te stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. Een kwart (23 procent) kiest voor de SP en nog eens 19 procent is van plan VVD te stemmen.

Ook bij de verkiezingen van 2006 en 2010 waren deze drie partijen favoriet bij de oud-LPF-stemmers. In 2010 ging een kwart van deze groep helemaal niet stemmen.

Over het onderzoek

De uitslagen komen uit een onderzoek naar het stemgedrag van Nederlandse kiezers van de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek werd uitgevoerd met de resultaten van peilingen onder de leden van het EenVandaag Opiniepanel.

De onderzoekers volgden de stemvoorkeur van 70.000 Nederlandse kiezers tussen september 2006 en juni 2010. Ruim vijftig keer werd hen de vraag voorgelegd wat ze zouden stemmen als er op dat moment Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn. Het onderzoek is aangevuld met de stemvoorkeur uit een peiling onder het EenVandaag Opiniepanel van 27 april 2012.

Het onderzoek is uniek omdat de kiezers individueel gevolgd zijn door de tijd.

Onder de kiezers bevinden zich 1250 mensen die in het verleden op de LPF gestemd hebben.

Lees hier meer over het kiezersonderzoek.