Drie jaar na de brand in de Grenfell-toren in Londen is er nog steeds geen compleet overzicht van welke hoogbouwpanden in Nederland brandgevaarlijk zijn. Wico Ankersmit pleit nu voor een 5-jaarlijkse apk op gebouwen. "Dat scheelt een hoop gedoe."

Na de flatbrand Londen, waar 72 om het leven kwamen, werd besloten te inventariseren hoe het is gesteld met de brandveiligheid van hoogbouwpanden met gevelbekleding in Nederland. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat na ruim 1,5 jaar slechts 28 van de 50 grootste gemeenten in Nederland deze inventarisatie hebben afgerond. Wico Ankersmit, directeur van Vereniging Bouw & Woningtoezicht Nederland, denkt dat een 5-jaarlijkse check-up meer zoden aan de dijk zet.

Lees ook

5-jaarlijkse APK

Wico Ankersmit ziet wel degelijk een afname in het aantal brandgevaarlijke panden in Nederland. Zo werd de Meiburgflat in Nijmegen, toen bleek dat dit pand gebouwd met dezelfde materialen als de Grenfelltoren, flink onderhanden genomen. "Panden zoals die in Londen hebben we hier sowieso al niet." Toch ziet hij dat het belangrijk is dat de staat van de panden geregeld gecheckt worden. "Met een 5-jaarlijke APK kun je redelijk eenvoudig een hoop inzicht krijgen in wat er beter moet of wat er al goed is."

Bij zo'n apk zou dan iemand elke 5 jaar een inspectie doen. "Dat scheelt ook een hoop gedoe met inventarisaties en provincies die van het Rijk moeten zorgen dat gemeenten wel goed bovenop de pandeneigenaren zitten binnen hun gemeenten."

Voldoen aan alle voorschriften

Ankersmit adviseerde zo'n APK recent ook in overleg met het ministerie. "Vroeger had je nog het ministerie van VROM, dat voerde ook om de drie jaar een keuring uit bij allerlei zaken. Dat zou je nu ook willen voor de staat van onderhoud van panden."

Hij denkt dat er een waardevolle les getrokken kan worden uit de invoering van de verplichte apk bij voertuigen. "Als je vóór de invoering van de apk werd aangehouden omdat het echt niet meer ging met je auto, dan werd je van de weg gehaald. Maar dit betekende niet dat alle andere auto's die niet werden gepakt wél aan alle voorschriften voldeden."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.