De 'tijdelijke commissie huizenprijzen' deed onderzoek naar het rampzalige scenario dat zich op de huizenmarkt heeft voltrokken. Vandaag presenteert de commissie haar eindrapport. De commissie werd precies een jaar geleden ingesteld, nadat de Kamer besloten had dat er een parlementair onderzoek moest komen naar de sterk gestegen huizenprijzen de afgelopen twee decennia. 

Een miljoen huizen staan inmiddels onder water door de sterk dalende huizenprijzen sinds de crisis begon. In totaal kampen de huishoudens nu met een miljardenschuld. Als oorzaak wordt vaak de hypotheekrenteaftrek genoemd.

Er moet nu echt iets gedaan worden, concludeert de commissie. Ook politici zeggen nu dat hervormingen hard nodig zijn en dat de hypotheekrente-aftrek onhoudbaar, onacceptabel en zelfs een perverse prikkel is. Maar juist de politiek heeft zelf dit systeem in stand gehouden en alle hervormingen tegengehouden, uit angst voor electoraal verlies.

De commissie, bestaande uit de Kamerleden Kees Verhoeven (D66), Betty de Boer (VVD), Ed Groot (PvdA) en Raymond Knops (CDA), komt ook met aanbevelingen om de problemen op de woningmarkt op te lossen. Want hoe komt de markt weer uit het slop?

update
clock 10-04-2013 11:44

Huizenprijzen stegen dood makkelijke en hoge hypotheken

De prijzen van Nederlandse huizen konden tussen 1995 en 2008 met 250 procent stijgen, vooral doordat Nederlanders zo makkelijk veel konden lenen voor hun hypotheek. Dat is de belangrijkste conclusie van het rapport van de 'tijdelijke commissie huizenprijzen' van de Tweede Kamer.

update
clock 10-04-2013 11:59

Commissie: 'Bovengrens verhouding hypotheekhoogte en inkomen'

De belangrijkste aanbeveling die de commissie doet: de overheid moet ervoor zorgen dat de hypotheek die mensen kunnen krijgen bij de koop van een huis wordt beperkt. Er moet een harde bovengrens komen voor de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de hoogte van het inkomen.

update
clock 10-04-2013 13:24

Animatie rapport online

Een animatie van de aanleiding, onderzoek en conclusies van het rapport is te vinden op huizenprijzen.tweedekamer.nl. Het hele rapport is hier te lezen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.