Biermerk Bavaria gaat zijn naam veranderen. Maar wees gerust Bavaria-drinkers: het biermerk houdt dezelfde naam, het is de naam van de overkoepelende bierbrouwerij die wordt veranderd. Die zal vanaf nu bekend staan als Swinkels Family Brewery. Volgens eigenaar Peer Swinkels is de brouwerij veel meer dan alleen Bavaria.

"De Bavaria-brouwerij blijft een heel belangrijk onderdeel van de familie die wij hebben, maar de familie bestaat tegenwoordig uit veel meer brouwerijen. En al die brouwerijen vallen onder de nieuwe naam Swinkels Family Brewery", aldus Swinkels tegen Omroep Brabant.

Dat een bierbrouwerij zijn naam verandert na jaren dezelfde naam gedragen te hebben komt niet heel vaak voor, maar is wel eerder gebeurd. In het Zeeuwse Hulst stond tweehonderd jaar lang bierbrouwerij de Halve Maan, tot de brouwerij in 2016 zijn naam veranderde in brouwerij Vermeersen. De reden? Verwarring voorkomen met een brouwerij uit Brugge, die dezelfde naam droeg.

Bussen vol Japanners voor de deur

Twintig jaar ging het goed tussen de twee brouwerijen, maar door globalisering, social media en uitbreiding van de Brugse Halve Maan ging het steeds vaker mis. Facturen die bedoeld waren voor Brugge kwamen bij Hulst in de brievenbus, en bierviltjes voor Hulst kwamen juist weer in Brugge terecht. "Het toppunt was wel dat ik net van plan was om de brouwerij te sluiten toen er vijf bussen vol met Japanners voor mijn deur stopten. Zij kwamen voor een rondleiding in de brouwerij. Niet die van mij, maar van Brugge", vertelt John Vermeersen, eigenaar van de brouwerij uit Hulst. "Het was al laat, dus ik heb de deuren weer open gedaan om hen te bedienen, want je kan ze niet zo laat nog naar Brugge sturen."

Nog niet helemaal gewend

Inmiddels heeft de brouwerij al twee jaar een nieuwe naam. Toch wordt eigenaar Vermeersen nog regelmatig geconfronteerd met de oude naam. "Viltjes, notitieboekjes of stempeltjes met de oude naam kom ik nog wel eens tegen. Ik betrap mij er ook nog eens op dat ik de telefoon opneem waarbij ik de oude naam benoem. Maar dat krijg je als je dertig jaar hetzelfde zegt."

Dat Bavaria zijn naam verandert naar de familienaam Swinkels, kan Vermeersen wel begrijpen: "Brouwerijen proberen steeds dichter bij de consument te staan, dus de naam Bavaria veranderen naar Swinkels Family Brewery: dat vind ik wel mooi."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.