In Leiden gingen afgelopen maandag alle scholen op slot. Aanleiding: een dreigtweet. Politie en gemeente besloten tot sluiting van alle middelbare scholen en die van het voortgezet onderwijs. 

De dag erna gingen de scholen weer open en snel werd duidelijk door wie de tweet werd verstuurd. De 18-jarige jongen die gedreigd zou hebben met een schietpartij op Leidse scholen zit in Costa Rica en komt nu vrijwillig naar Nederland. Donderdagmiddag (lokale tijd) was de jongen korte tijd op de Nederlandse ambassade in de hoofdstad San José.

Daarmee hield het echter niet op: woensdagochtend werd de politie in Amersfoort geattendeerd op een dreigende tekst op 4Chan.org, de site waar afgelopen weekend ook het dreigement tegen de Leidse scholen werd gepost. De anonieme dreiger waarschuwde in het Engels voor een gewelddadige actie op één van de Amersfoortse scholen.De scholen werden echter niet gesloten, zoals begin deze week in Leiden wel gebeurde.

Wat kunnen we leren van Leiden, in aanloop naar bijvoorbeeld de induldiging van Willem-Alexander van volgende week? Hoe wordt bepaald hoe serieus dreigingen op het web als die van Leiden werkelijk zijn?

update
clock 26-04-2013 15:27

HS Leiden ontruimd

Vanmiddag is de HS Leiden volledig ontruimd. Volgens de Leidse politie gaat het om een bommelding.

update
clock 26-04-2013 16:05

Verklaring politie: valse bommelding

Ongeveer 300 personen werden rond 14.30 uur uit de school gehaald waarna de omgeving werd afgezet. Dit was kort nadat er bij de school een melding was binnengekomen. Inmiddels is het tijdstip waarop de bom zou afgaan ruim verstreken. De politie gaat er vanuit dat het een valse bommelding betreft. Explosievenexperts onderzoeken momenteel het school gebouw.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.