Het is de nachtmerrie van elk veilinghuis: een schilderij van onschatbare waarde niet op waarde schatten. Tegelijk is het de droom van elke kunsthandelaar: een onontdekte Rembrandt op de kop tikken. Eind vorig jaar werden nachtmerrie én droom werkelijkheid. Een piepklein portret van een gul lachende man wordt in de catalagus van een regionaal Engels veilinghuis aangeboden voor 1250 euro.

Een lange versie van het interview met Ernst van de Wetering kunt u hieronder bekijken:

 

Kunsthandelaar Sander Bijl kan zijn ogen niet geloven als hij een foto krijgt toegemaild. Het portretje lijkt sprekend op een Rembrandt. Hoe is dit mogelijk? De veiling begint al over twintig uur, maar Bijl doet zijn uiterste best erachter te komen of het hier om een Rembrandt gaat. Hij is echter niet de enige.Op de dag van de veiling stijgt de prijs van De Lacher tot ongekende hoogte: er wordt uiteindelijk 4 miljoen euro voor betaald. Niet door Bijl, maar door een mysterieuze koper, die erg zeker van zijn zaak blijkt te zijn. De recordopbrengst is wereldnieuws. Maar ... gaat het hier om een Rembrandt? De grootste Rembrandt-deskundige ter wereld, prof. dr. Ernst van de Wetering, wordt gevraagd uitsluitsel te geven. Vandaag keert De Lacher terug naar Amsterdam. EénVandaag spreekt met prof.dr. Ernst van de Wetering en kunsthandelaar Sander Bijl over dit unieke schilderijtje, dat er schaterlachend in slaagde de hele kunstwereld op zijn kop te zetten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.