Het NRC brengt een opvallend verhaal over kunsthandelaar Jan Six. Afgelopen jaar ontdekte hij een nog onbekend schilderij van Rembrandt, de eerste in veertig jaar. Six zou de enige zijn geweest die het schilderij herkende als een Rembrandt op een Britse veiling. Nu beschuldigt collega Sander Bijl hem van bedrog rond de aankoop van dat doek. Daarnaast wordt getwijfeld aan de authenticiteit van het kunstwerk.

Bijl stelt dat Six vals spel speelde. Volgens hem zouden zij aanvankelijk samen het schilderij aankopen, maar bracht Six achter zijn rug om zelf een hoger bod uit dan het afgesproken maximale bod. Dat deed hij samen met een andere partij. Door middel van e-mails en appberichten kan Bijl aantonen dat hij voor de veiling onderzoek deed naar het schilderij en aan Six voorstelde het doek samen aan te kopen.

Six ontkent alle beschuldigingen.

Experts twijfelen aan authenticiteit schilderij

Ook worden in het artikel experts opgevoerd die hun twijfels hebben bij de authenticiteit van het schilderij. Sommigen twijfelen of het hele portret wel van Rembrandt is, of maar voor een gedeelte.

Anderen stellen dat het doek waarschijnlijk een fragment is uit een veel groter schilderij. De reden voor deze twijfel is dat de gezichtsuitdrukking van de geportretteerde roodharige man te vlak is voor een echt Rembrandt-portret.De uitdrukking op zijn gelaat is wél vergelijkbaar met die van andere geportetteerden op grotere werken van de schilder, die achteraan staan en door hun vlakke mimiek meer diepte geven.

Six ontdekt nóg een Rembrandt

Wat het verhaal nog opvallender maakt, is dat de Volkskrant een heel ander verhaal over Jan Six brengt. De kunstkenner maakt in de krant bekend dat hij, toevallig, nóg een schilderij van Rembrandt heeft ontdekt. Dat zou hij al in 2014 hebben gedaan, maar nu durft hij de vondst pas bekend te maken.

Het doek, met de titel 'Laat de kinderen tot mij komen', ontdekte Six in Keulen. "Ik keek nog eens goed", vertelt hij, "en voelde toen: Rembrandt kijkt mij aan. Niet figuurlijk, maar letterlijk. In de achtergrond van het schilderij had hij een jongeman zijn eigen gezicht gegeven." Omdat het schilderij was overgeschilderd, was uitgebreide restauratie nodig. Die is nog niet afgerond, maar de geruchtenstroom over het doek was volgens Six al zo sterk, dat hij het nieuws niet meer geheim kon houden.

Gesprek van de dag

De hele situatie rond Six is het gesprek van de dag op Twitter. Veel mensen noemen het dubieus dat hij het nieuws opzoekt op precies de dag dat een negatief artikel over hem in het NRC verschijnt.

Anderen zijn niet zo met de ophef bezig, maar vragen zich hele andere dingen af over het laatst ontdekte doek van Rembrandt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.