Het is de droom van elke liefhebber van klassieke auto’s: een schuur vol met bijna onaangeroerde kostbare zeldzame klassiekers. Het gebeurde een Frans veilinghuis eind vorig jaar.

In een schuur bij het atelier van een Nederlandse beeldhouwer in België stonden drie Bugatti's uit de jaren 30 en een Citroën uit de jaren 20. Al sinds de jaren 50 stonden ze daar vrijwel onaangeroerd, want de beeldhouwer gebruikte ze alleen maar als inspiratie en model voor zijn werken, in plaats van als vervoermiddel voor zondagse ritjes.

Barricades

De medewerkers van het Franse veilinghuis waar de wagens geveild zullen worden, kwamen niet zomaar bij de kostbaarheden. Daarvoor moesten ze eerst bijna honderd zware zandzakken weghalen die de schuurdeuren volledig barricadeerden. Daarachter stond een oude Rover die niet meer reed en weggesleept moest worden.

De zoektocht is te zien in onderstaande video:

Meer dan 1 miljoen euro

Maar: toen al die blokkades waren weggenomen, geloofden de taxateurs hun ogen niet. De vier kostbare wagens zullen volgende maand, op 8 februari, geveild worden in Frankrijk. Naar verwachting gaan ze in totaal meer dan 1 miljoen euro opleveren.

De verkopers wilden in eerste instantie anoniem blijven, maar de website Classic and Sportscar meldt al dat het om familie van de Limburgse beeldhouwer August Thomassen gaat. De Telegraaf publiceerde hun verhaal, waaruit blijkt dat ze altijd in armoede hebben geleefd omdat Thomassen de auto's niet wilde verkopen, Na een inbraak in november realiseerden ze dat ze de wagens niet konden verzekeren of veilig genoeg op konden bergen. Daarom wordt de 95-jarige beeldhouwer, die dus altijd in armoede leefde en de auto's destijds voor een habbekrats van Franse boeren kocht, nu in één klap miljonair.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.