Succes heeft vele vrienden. En dat kan ‘president elect’ Barack Obama beamen. Zo ongeveer ieder volk op aarde heeft Obama, Obbema en O’Bama al geclaimed als familielid, stamhoofd of verloren zoon.

De eersten die Obama claimden waren de Friezen, die in februari al berichten dat Barack Obama een directe neef is van Elfstedencrack Lieuwe Obbema en de legendarische kaatser Siebe Obbema uit Dokkum. Navraag bij mijn uit Dokkum afkomstige collega Johann de Graaf leverde een wat al te gretige bevestiging op.

En natuurlijk kon ook een joodse claim niet uitblijven en wordt hij gehuldigd als de eerste joodse president ooit en worden zijn joodse roots er heel creatief via Ethiopie bijgesleept.

Onverdeeld populair is Obama echter toch niet. Een aantal groepen willen hem absoluut niet tot hun clan rekenen. Want hij is de antichrist. Of erger nog, een socialist.

In Ierland liggen ze er niet wakker van. Zoals iedereen weet zijn Ieren overal. En dus ook in het Witte Huis. T-shirts met de familienaam O’bama vinden gretig aftrek.

Iets serieuzer lijkt de claim van de Ierse Stephen Neill, die ontdekt heeft dat Fulmuth Kearney de over-over-over-overgrootvader van Obama moet zijn. Het doorslaggevende bewijs is echter nog niet geleverd.

Dat onomstotelijke bewijs zegt Abdul Rahman Sheikh Abdullah uit het noord-Israëlische dorpje Bir al-Maksour wel te hebben. Maar hij heeft wel aan zijn moeder beloofdmet de foto’s en documenten voor de dag te komen als Obama veilig en wel in het Witte Huis zit.

Een familielid van Obama’s grootmoeder zou voor een locale sheik hebben gewerkt in de jaren dertig, en daar zijn getrouwd met een van de bedoeienmeisjes en een gezin hebben gesticht, alvorens hij er tussenuit kneep terug naar Kenia. De Bedoeienstam heeft alvast twee zoons Obama genoemd en is bezig een delegatie samen te stellen om bij de aanstaande president langs te gaan. Belangrijkst agendapunt is de tweedeling van het Arabische dorp Ghajar, dat deels in Libanon, deels in Syrië en deels in Israël ligt. Obama’s Midden Oostenpolitiek kan hier wellicht een eerste succes boeken. Op de bedoeienen van Sjeik Abdullah kan hij in ieder geval rekenen. Het is tenslotte familie.

Update: Of is ie dan toch Iers?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.