Het gaat Nederland economisch niet voor de wind. Van zowel werkenden als uitkeringsgerechtigden worden daarom financiële offers gevraagd. Een groot protest op twee plaatsen in het land moet een stokje steken voor de bezuinigingsplannen van het kabinet. Maar demonstreren lijkt al jaren niet meer onderdeel van de Nederlandse volksaard.

De laatste keer dat in Nederland in grote betoging plaatsvond, was in 2004. Ruim tweehonderdduizend mensen kwamen toen op de been om te demonstreren tegen het kabinetsbeleid van Balkenende II. Hoe krijgen de bonden en politieke partijen weer zoveel mensen op de been?

Uitzending

In EenVandaag: Wat zijn de geheimem van een goed protest? We spreken met oud-FNV-voorman Lodewijk de Waal die ten tijden van het protest in 2004 aan het hoofd van de vakbeweging stond. Sywert van Lienden organiseerde het grootste scholierenprotest in de geschiedenis van Nederland. In 2007 protesteerden ruim 15 duizend leerlingen tegen de 1040-uren norm in het onderwijs. En een gesprek met Kees Pieters. Hij stond aan het hoofd van het burgerprotest CO2isNee tegen de CO2 opslag in Barendrecht. De manier hoe hij de opslag van de politieke agenda kreeg, is nu een voorbeeld voor veel demonstranten.