Halit Yozgat was 21 jaar toen zijn vader hem vond. Op de grond, achter de balie van het internetcafé aan de Hollaendische strasse in Kassel. Hij zocht de jongen eigenlijk in een ruimte achterin de zaak, waar hij wel vaker aan computers zat te sleutelen. De druppels bloed op de toonbank waren hem in eerste instantie niet opgevallen. Zelfs de kleine rode puntjes in het hoofd van zijn zoon Halit drongen niet meteen tot hem door. Hij nam zijn zoon in zijn armen en merkte dat hij dood was.

Het was 4 april 2006, in de ochtend.

En Halit Yozgat was het 9e en waarschijnlijk laatste slachtoffer in de zogenaamde Döner moorden.

Ismael Yozgat en zijn vrouw hebben de politie 1000 maal gezegd dat hun zoon slachtoffer was van een racistische moord. Hij werd omgebracht met hetzelfde wapen als 8 anderen. 7 Turken en een Griek. Allemaal kleine ondernemers. ‘Döner verkopers’, groentehandelaren, bloemenverkopers. En Halit. Een student met een baantje in een internetcafé.

Maar de politie bleef vragen naar mogelijke afpersingspraktijken, naar eventuele drugshandel, naar gokschulden. Dat zou de moorden kunnen verklaren dachten bij de recherche.

Tot op 4 november in de brandende resten van een woning in Zwickau precies dat pistool werd gevonden. Dat ene pistool waarmee alle moorden werden gepleegd.

In die woning hadden zich drie neo-Nazi’s jarenlang verborgen gehouden.

Zij waren het geweest. Ze bekenden zelfs de moorden op achtergelaten dvd’s.

Twee van de drie pleegden op 4 november zelfmoord, na een bankoverval. De derde, een vrouw, meldde zich enkele dagen later bij de politie.

Het trio vormde een neonazistische terreurcel. Al sinds 1998 verborgen ze zich. Waren ze ondergedoken.

Ze hielden zich in leven met het geld dat ze buitmaakten bij minstens 14 bankovervallen. En zeven moorden. 9 buitenlanders, 1 politieagente.

En op een USB stick in de woning nog eens plannen voor de moord op 88 hooggeplaatsten. Parlementariers.

Het getal 88 werd niet willekeurig gekozen. Het is het nazigetal voor Heil Hitler.

Halit werd vermoord door nazi’s. Door een terreurcel die 13 jaar onontdekt door Duitsland trok. Zijn moeder sliep 5 jaar niet. En nu nog denkt ze dat de echte daders vrij rond lopen. Want wat deed die man van de inlichtingendienst in het internetcafé, een kwartier voor de moord? Andreas T. Hij werd gehoord door de politie. Hij zei dat hij daar seksfilms keek. En hij werd weer vrijgelaten. Zelfs nadat op zijn zolder Adolf Hitler’s Mein Kampf werd gevonden.

De familie Yozgat is ervan overtuigd dat Andreas T bij de moord aanwezig was. Dat hij het heeft gezien en heeft laten gebeuren. En daarna zijn 2 euro voor het internetgebruik op de toonbank heeft gelegd. Terwijl Halit dood op de grond lag.

Bekijk ook het item dat verslaggever Erik van Prooijen maakte over de 'Dönermoorden':

De familie van Halit

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.