Mekdes is een Ethiopisch hartpatiëntje van 3 jaar, dat door Terre des Hommes naar Nederland werd gehaald om in Leiden te worden geopereerd. Zonder deze operatie zou ze overlijden. In Ethiopië was het niet mogelijk om zulke medische ingrepen uit te voeren. Ziekenhuizen waren overvol en er waren weinig kinderartsen.

Amanda bezocht Mekdes en haar moeder Askale thuis, in hun eenvoudige woning in Addis Abbeba. In Nederland werd Mekdes opgevangen in een gastgezin, waar ze een half jaar verbleef. Toen haar moeder haar - op verzoek van Amanda - weer kwam

ophalen, moest Mekdes afscheid nemen van het gastgezin. Het tafereel op Schiphol

was hartverscheurend. Iets waar Amanda zich nog altijd schuldig over voelt.

Zestien jaar later gaat Amanda weer naar Ethiopië om Mekdes en haar moeder te bezoeken. Hoe gaat het met Mekdes? Heeft de operatie in Nederland haar geholpen? En hoe ziet haar leven er uit op dit moment? Maar vooral: hoe kijkt moeder Askale terug op het gebeuren op Schiphol?

De Droom - Hartpatiëntje Mekdes

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.