In EenVandaag deze zomer portretten van ondernemers die ondanks de crisis van de afgelopen jaren succesvol zijn. Vandaag de slimme straatlantaarns van de jonge Nederlandse startup Tvilight

Ze waren op CNN, stonden in het hippe techtijdschrijft Wired en in Los Angeles gaan stemmen op in zee te gaan met het bedrijf.

Oprichter Chintah Shah bedacht een sensor die straatlantaarnpalen hun licht laat aanpassen aan weggebruikers. Zo kan het energieverbruik fors omlaag. Shah kwam op het idee toen hij boven Nederland vloog en zag hoeveel licht de lantaarnpalen afgaven. Maar alle palen vervangen door energiezuinige LED-varianten zou onbetaalbaar zijn. 

Zachter branden

Op de TU in Delft knutselde Shah een prototype met 8 sensoren in elkaar. Het apparaatje kan de lantaarnpalen zachter laten branden, maar weer volledig inschakelen als er iemand voorbijrijdt. En waar veel andere sensorbedrijven dit idee ook hadden, maar faalden in de techniek, slaagde hij. 

Wat het technische geheim van het succes is, daar is Shah geheimzinnig over, maar succes is in de maak, een Brabantse gemeente heeft zijn vinding al toegepast en verschillende NS Stations in het noorden van het land zijn ook al voorzien van zijn slimme vinding.

In EenVandaag in de serie 'De Crisis de baas' zes portretten van ondernemers die ondanks de crisis van de afgelopen jaren succesvol zijn, en die een afwijkende keus hebben gemaakt die grote invloed heeft gehad op de bedrijfsvoering. Kijk rechtsboven op deze pagina eerdere afleveringen uit deze serie terug.

De crisis de baas: de sigarenmaker

De crisis de baas: Sneeboer Tuingereedschap