Nog nooit verspreidde de buxusrups zich zo massaal als deze zomer. De planten belanden massaal op de vuilstort, buxus-kwekers zien hun omzet dalen en hoveniers draaien overuren om tuinen te redden: 'Het is een catastrofe.'

Meer dan 2000 meldingen zijn er dit jaar, de kaart van Nederland kleurt helemaal groen, of beter gezegd: bruin. In 2007 waren de eerste meldingen van buxus-rupsen en motten. Is de plaag onomkeerbaar?

Joke van Gennep, gepensioneerde hobby-tuinier

“We hebben ze allemaal weg laten halen. Het was een moeilijke beslissing waar ik de hele zomer mee worstelde. Maar steeds maar blijven spuiten, dat is geen tuinieren meer, vind ik. De buxus was praktisch, de ideale plant voor de rechte lijnen in onze tuin. Maar het geduld is op, ik ga zoeken naar een alternatief.”

Martien van de Laar, hovenier

“Al dertig jaar ben ik bezig met de buxus, ik heb een tuinierbedrijf in Brabant met mijn broers. Ik heb geluk, ik zit hier in het buitengebied van Helmond. Mijn planten zijn wel te behandelen, al zijn ze vrijwel onverkoopbaar geworden.”

“Spuiten met biologisch gif helpt, als mensen wat meer geduld zouden hebben dan zijn veel aangevreten planten nog prima te redden. Maar als de buurman ook buxusplanten heeft en die spuit niet, dan is het dweilen met de kraan open, ja. We maken overuren om die haagjes te behandelen of te vervangen, dat is goed voor de zaken maar ik heb er een dubbel gevoel bij. Het is doodzonde.'”

Jurriën van Deijk, nachtvlinderspecialist bij de Vlinderstichting

“Misschien lost het probleem zichzelf wel op. Die rupsen en de motten zijn net als de plant zelf exoten, meegekomen uit Azië, ze horen niet in onze natuur thuis.”

“Als alle planten zijn opgevreten dan stopt de plaag, of ze vinden andere planten, als je pech hebt. Spuiten? Geen goed idee. Ze noemen dat spul biologisch maar het vernevelt, andere rupsen gaan dan ook dood. Voor mensen die tuinieren is dit de kans om een nieuwe start te maken met struikjes die hier wel vandaan komen. Zo mooi is die buxus nou ook weer niet.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.