Het is een komische cultuurclash, maar ook een voorzichtige doorbraak in betere behandeling van kanker. ICT’ers die werken in de banksector een weekend lang samen opsluiten in een oude fabriek, waar ze non-stop data van kankerpatiënten analyseren. ABN Amro organiseerde samen met het Rotterdamse Erasmus MC een zogeheten hackaton: een marathonsessie in een oude suikerfabriek.

Aan die marathonsessie doen zo’n tweehonderd mensen mee. In 56 verschillende teams strijden de ICT’ers tegen elkaar om oplossingen te vinden voor sociale-, technische-, medische- en duurzaamheidsproblemen.

Het idee is dat er vanuit de ICT anders gekeken kan worden naar zaken die buiten het bankwezen spelen. Neem de zorg: doctoren zouden graag weten waarom een behandeling bij een deel van de patiënten aanslaat en bij een deel niet. Het antwoord daarop kan verborgen zitten in data die artsen verzamelen bij behandelingen. Maar artsen worden niet opgeleid als verwerkers van grote hoeveelheden data en ICT’ers wel.

Circa 200 mensen doen mee aan de marathonsessie. Foto: Mark de Bruijn

Kostenbesparing in de zorg

In totaal zijn er zeven teams die zich specifiek op de zorg richten. Door op een meer geavanceerde manier te kijken naar onder andere DNA-gegevens van kankerpatiënten is afgelopen weekend een volgende stap gezet in de kankerbestrijding. En dat in een decor van computergames, energiedrankjes en 's nachts bezorgde pizza's.

Het experiment richt zich op DNA-profielen van mensen met longkanker en huidkanker. Het ziekenhuis leverde miljoenen datapunten aan met allerlei informatie over bijvoorbeeld het DNA en de eiwitten van een patiënt. Door verbanden in kaart te brengen tussen die verschillende eigenschappen, kunnen doctoren straks beter kijken welke medicijnen werken voor een bepaalde patiënt en welke niet. Als dat goed gebeurt, scheelt het enorm veel kosten in de zorg.

Mannetjes van de bank strijden tegen kanker

Peter van der Spek, hoofd bio informatica van het Erasmus denkt dat de technische toppers uit de bankierswereld een belangrijke stap hebben gezet dit weekend. "De mensen in deze sector zijn gewend om met hele geavanceerde computersystemen om te gaan, daarin hebben ze een voorsprong." Volgens Van der Spek is dat een groot verschil met doctoren, die het niet gewend zijn om grote hoeveelheden data door te spitten.

Volgens Van der Spek zijn de salarissen in de zorg weinig aantrekkelijk voor ICT’ers, die bij een bank vele malen meer verdienen. Dit weekend biedt volgens hem een uitkomst om toch wat te kunnen met alle data die de zorg in huis heeft. "Doktoren zijn heel goed in het kijken naar processen bij mensen en hoe die veranderen. Maar er zijn er weinig met interesse voor wiskunde. Die mannetjes van de bank die rekenen heel anders dan de dokter."

ICT’ers analyseren data van kankerpatiënten. Foto: Mark de Bruijn

ICT in de zorg niet up to date

Volgens Leonard Witkamp, bijzonder hoogleraar telemedecine aan de Universiteit van Amsterdam, loopt de zorg achter met ICT-oplossingen. "Andere sectoren zijn al in de jaren negentig begonnen met digitalisering. In de zorg is dat totaal nog niet gebeurd." Witkamp stelt dat ziekenhuizen werken met oude ICT-systemen, waar data niet wordt uitgewisseld. Daar moet volgens hem snel verandering in komen. "De overheid is terughoudend om maatregelen te nemen. Terwijl het helpt om te straffen en te belonen. Ziekenhuizen moeten gedwongen worden om gegevens makkelijk te delen met andere leveranciers."

Van der Spek is in ieder geval enthousiast over de resultaten van afgelopen weekend. De komende maand wordt in het ziekenhuis gevalideerd of de resultaten ook echt kloppen, door testen uit te voeren op kankercellen. Het winnende Grace Systems stelt artsen in staat om kankeronderzoek te versnellen en daardoor dichterbij een gerichte behandeling te komen voor patiënten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.