Het ochtendritueel van Nils bestaat uit het wegspoelen van 0,2 gram paddo's met een glas water. "Dat blijft een beetje onwennig", vertelt hij. Microdoseren heet dat: een heel klein beetje drugs nemen om beter te presteren op werk. Maar werkt het ook?

Nils Elzenga legt een bergje grijsbruine schilfers op een preciesieweegschaal. "Dit is een hele kleine dosis psylocibine, de werkzame, actieve stof van wat in Nederland bekend staat als paddo's", vertelt hij. Dit doet hij om de paar dagen. "Het heeft een beetje een aardse smaak. Het is best lekker eigenlijk", vertelt de schrijver.

Overgewaaid uit Sillicon Valley

Nils kwam op het idee door de verhalen van mensen uit Silicon Valley in Californië. Daar is drugs bij het ontbijt al jaren een trend. De technerds uit California gebruiken hele kleine dosis psychedelica om beter te kunnen presteren. Ze nemen slechts een tiende van een 'normale' portie, zodat het tripeffect uitblijft, maar je je wel energieker en creatiever voelt: microdoseren, heet dat.

Nils Elzenga weegt een microdosering paddo's op een preciesieweegschaal
Bron: EenVandaag
Nils Elzenga weegt een microdosering paddo's op een preciesieweegschaal

'Er ligt dan een gouden randje over de wereld'

Ook in Nederland wordt microdoseren steeds populairder. "Ik kan mij beter concentreren", vertelt Nils. "Ik krijg er een kleine energieboost van en er ligt dan een klein gouden randje over de wereld." Hij voelt zich een iets betere versie van zichzelf. "Ik vergelijk het weleens met een voedingssupplement. Je eet gezond, maar neemt ook een extra multivitamine."

De verhalen van Nils en andere 'gebruikers' wekten de nieuwsgierigheid van neuropsycholoog Kim Kuypers aan de Universiteit van Maastricht. Zij besloot er onderzoek naar te doen. Heeft het inderdaad van die positieve effecten? Of is het vooral placebo?

info

'Inderdaad een verhoogde concentratie'

Bij een andere drug is er onderzoek naar gedaan: lsd. 24 proefpersonen moesten testjes uitvoeren met drie dosissen lsd: 5, 10 en 20 microgram en placebo. En wat blijkt? "Bij een dosis van 20 microgram zien we inderdaad een verhoogde concentratie", vertelt Kuypers. Maar het heeft ook minder fijne bijwerkingen, zoals een slechter werkgeheugen en verandering van perceptie. "En bij dit laatste kun je je afvragen of er dan nog wel sprake is van microdoseren. Want bij mircodoseren mag er geen verandering in waarneming zijn."

Hoewel het dus bepaalde processen, zoals de concentratie kan verbeteren, verslechtert het weer andere processen. Daarom is Kuypers er geen voorstander van dat gezonde mensen zoals Nils aan microdoseren doen. "Nu we weten dat deze stof de aandacht verhoogt, moeten we juist kijken of we mensen die last hebben van een aandachtsstoornis, zoals ADHD, hier iets aan kunnen hebben", vertelt ze.

Op zoek naar de 'sweet spot'

De eerste resultaten van het onderzoek van Kim Kuypers veranderen voor Nils niks. "Zelfs al is het placebo, dan vind ik dat alsnog prettiger dan geen effect", vertelt hij.

Bij wijze van experiment heeft hij weleens een dubbele dosis genomen. "Toen zag ik de muur in mijn kantoor wel een beetje bewegen.' Nils heeft voor zijn gevoel precies die juiste dosis gevonden die bij hem past. De 'sweet spot' zoals dat in microdoseerkringen heet.

Bekijk ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.