Een gezonde keuze maken in de supermarkt is moeilijker dan je denkt. Probeer maar eens wijs te worden uit de etiketten op de achterkant van de verpakking. De Consumentenbond pleit voor het invoeren van een nieuw voedselkeuzelogo. Dit nieuwe logo moet het ‘ik kies bewust-vinkje’ vervangen, dat in oktober definitief van de verpakkingen verdwijnt.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 71% van de ondervraagden zo’n nieuw logo ziet zitten. De voorkeur van consumenten gaat uit naar een stoplichtenlogo, waarin met de kleuren rood, oranje en groen wordt aangegeven hoe gezond het product is. De Consumentenbond voert actie bij Tweede Kamerleden voor de invoering van een nieuw logo. "Het moet een duidelijk en breed gedragen logo worden. Daarom pleiten wij ervoor dat de Kamer onderzoek gaat doen naar een logo dat voor Nederland werkt," zegt Bart Combeé, directeur van de Consumentenbond.

Stoplichtenlogo
Het verkeerslicht systeem ziet er bijvoorbeeld zo uit

Onbegrijpelijk en misleidend

De blauwe en groene vinkjes waren in Nederland te zien op verpakkingen in de supermarkt. Oud-minister Edith Schippers van Volksgezondheid bepaalde dat die vinkjes in oktober van dit jaar afgeschaft worden. De Consumentenbond had veel kritiek op het vinkje. "Uit ons onderzoek bleek dat het vinkje onbegrijpelijk was voor consumenten en zelfs misleidend werkte,’" zegt Combeé. Vooral het blauwe vinkje was de boosdoener. Dit vinkje zat op producten die ‘een gezondere keuze waren binnen een productgroep’. Bijvoorbeeld een frisdrank met minder suiker. 

Lees ook

Gezondheid vaak geen prioriteit

Consumptie-socioloog Hans Dagevos deed onderzoek naar de invloed van voedsellogo’s op producten: "Het is nog niet aangetoond dat zo’n logo echt werkt. De mensen die naar zo’n logo kijken zijn vaak al bezig met gezond eten. De echte doelgroep, namelijk mensen die ongezonder eten, kijken amper naar logo’s". Volgens Dagevos hangt de keuze voor een product in de supermarkt vooral samen met gewoonte. "Mensen hebben een routine met boodschappen doen en wijken daar niet zo snel vanaf, daarnaast zijn smaak, prijs en gemak doorslaggevende factoren voor het kopen van een product. Duurzaamheid en gezondere keuzes komen later pas".

Overigens vindt Dagevos het geen slecht idee dat er een nieuw logo voor voedselproducten moet komen. "De invloed is misschien beperkt, maar het is goed om de consument te informeren over producten. We eten met z’n allen veel te veel ongezond voedsel en veel te weinig producten uit de Schijf van Vijf. Bijna niemand haalt de 2 stuks fruit en 250 gram groente".

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.