'Wapenvondst na inval in wapenwinkel', ‘Statistieken tonen aan dat tienerzwangerschappen significant dalen na de leeftijd van 25’, 'Bewoners van begraafplaats werken aan comeback'. Humorblogs, al dan niet gebasseerd op nieuws doen het goed op internet. En terecht, wij als media geven volop aanleiding.

Failblog.org was trendsetter, met een hele serie volgelingen die qua hilarische inhoud nauwelijks voor hen onderdoen. Voor degenen die onbekend zijn met het fenomeen van dit soort humorblogs, het principe is simpel: Kom je grappige, bizarre of absurde dingen tegen in je omgeving, maak een foto of screendump en upload het naar een site als Failblog. Is het leuk genoeg, dan wordt het geplaatst, zoals bovenstaand voorbeeld.

Een goeie variant van Failblog, en meer gefocussed op nieuws, is ‘Probably Bad News’. De site ‘The Temple of journalism’s hangover’ wordt gerund door een oud-journalist die er naar verlangt de oude (niet digitale) media het genadeschot te geven:

'Probably Bad News is a collection of journalism’s worst hours — not the evilest, not the darkest, and certainly not our finest. Please enjoy before there’s no one left to bring you the bad news.’ En inderdaad, z’n site staat vol met gruwelijke typo's, kromme rederingen, redactionele uitglijders en formidabele beeldblunders:

En deze:

Of Pizzahut, waar de bestellingen dreigen af te koelen wegens een gebrek aan koeriers:

Maar het beperkt zich niet tot media. Failblog is twee weken geleden van start gegaan met het blog ‘Emails from crazy people’. Met mails van mensen die klagen over het overgewicht van hun harde schijf, of over de diefstal van online afbeeldingen.

Als aanjager voor dit nieuwe blog gebruikt Failbog een –inmiddels- klassieker van de Australiër David Thorne, die een financieel administateur bijna een zenuwinzinking bezorgt omdat hij een rekening van $233,95 probeert te betalen met een digitale afbeelding van een spin met zeven poten:

‘Dear Jane,

I do not have any money so am sending you this drawing I did of a spider instead.

I value the drawing at $233.95 so trust that this settles the matter.

Regards, David.’

En deze David Thorne blijkt in het irriteren van mensen zijn levensdoel te hebben gevonden, getuige zijn persoonlijke weblog.

De home is al veelbelovend:

'Go away

this site contains none of your business

and is for my amusement only.

You do not have permission to access the content and by doing so, you agree to waive all rights.'

En hij maakt het helemaal waar. Treiterijen van mensen die de pech hebben zijn pad kruisen als de goedbedoelende buurman Matthew, de steeds agressiever wordende sportschoolhouder ‘Lesley the Lesbian' en een verbazend correcte gebouwenbeheerder ‘Helen hates animals’.

Of van mensen die zelf de confrontatie met het zoeken, zoals Richard in ‘Love letters from Dick’, die een hatemail stuurt, nadat David in een ingezonden brief zich nogal grof had uitgelaten. De aanleiding is niet grappig en de mailuitwisseling is dat ook niet. Die is namelijk hilarisch.

Met dank aan Vincent Riemersma

'Computers zijn racistisch'