De schandalen binnen de Rooms Katholieke kerk beheersen al wekenlang de voorpagina’s. Niet alleen werd Nederland opgeschrikt door schandalen, ook in Duitsland en Ierland beheerst het het nieuws. EenVandaag spreekt met Colm O’Gorman, slachtoffer van seksueel misbruik én de man die de paus aanklaagde. Door zijn vasthoudendheid startte de overheid een onderzoek naar de katholieke kerk in Ierland wat de bisschop van Ferns tot aftreden dwong. Vandaag komt het Vaticaan met een pauselijke brief over de schandalen.

O'Gorman uit ook kritiek op het Nederlandse onderzoek. “Dit onderzoek is geïnitieerd door de kerk. Ondanks de onafhankelijke voorzitter bepaalt de kerk de procedure en de inhoud van het onderzoek. De Nederlandse politiek zou dit onderzoek niet toe mogen staan”.

Ierland heeft al 15 jaar lang te maken met deze schandalen. Na 3 vernietigende rapporten, meer dan 15.000 slachtoffers en een voorlopig bedrag van 1.2 miljard euro aan schadevergoedingen wordt het land nog dagelijks opgeschrikt door weer een schandaal uit het verleden. Deze week werd de Ierse kardinaal Sean Brady gedwongen zijn excuses aan te bieden vanwege zijn rol in een schandaal in 1975. Zijn positie wankelt.

Colm OÂ’Gorman, de man die de paus aanklaagde

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.