De kalender met onopgeloste moordzaken (coldcase) wordt verlengd. De kalender komt nu niet alleen in de cellen van de gevangenen te hangen, maar ook bij de reclassering.

Dat heeft de politie besloten nadat de eerste kalender tot veel bruikbare tips leidde.

Kalender 2017

In totaal kreeg de politie 78 tips binnen naar aanleiding van de eerste kalender, waarvan er 32 bruikbaar. In negen oude zaken is het onderzoek heropend of wordt heropening onderzocht.

Zaak oma Bindi

Een van zo’n cold cases is de moord op oma Bindi. De Utrechtse werd op 9 juni 2005 dood gevonden in haar woning. Ook haar zaak stond afgelopen jaar op de kalender. Er hebben zich inmiddels nieuwe ontwikkelingen voorgedaan. Het Cold Case Team Midden-Nederland heeft vastgesteld dat de hoogbejaarde vrouw waarschijnlijk uren later is overleden dan voorheen werd aangenomen en denkt daardoor ook een duidelijker beeld van de dader te hebben. Jarenlang werd aangenomen dat oma Bindi in bed lag en werd verrast door een indringer, maar toen ze werd omgebracht droeg ze pantykousjes. En volgens haar familieleden trok ze die alleen aan als ze opstond. Ze sliep er nooit mee. 

Voor de coördinator van het Cold Case Team werpt dat een compleet ander licht op de zaak, zegt hij tegen RTV-Utrecht.  "We houden er nu rekening mee dat Oma Bindi al wakker is geweest. Het was vuilnisophaaldag en mogelijk was ze dus zelfs al buiten geweest om een vuilniszak aan de straat te zetten. Wellicht heeft iemand haar daar gezien, die achter haar de woning in is gegaan. Dat is een totaal ander scenario dan we ooit hebben onderzocht." Door de kalender zijn er geen nieuwe aanwijzingen of tips binnengekomen.

Martien van der Meijs

Ook de zaak Martien van der Meijs staat op de kalender. Voor de oplossing van de moord op Martien van der Meijs is de beloning in 2002 gesteld op twintig duizend euro, een van de hoogste bedragen op de 'Cold Case kalender 2017'. Dochter Wicky hoopt dat dit bedrag de druk bij de moordenaar doet oplopen zodat er na vijftien jaar iemand naar voren zal stappen. Er zijn door de kalender een aantal tips binnengekomen op deze zaak.