Van verdwenen spullen bij inbeslagnames tot onopgeloste moordzaken, 2016 was een jaar vol interessante zaken. In deze top 5 blikken we terug op de meest bekeken justitieverhalen van 2016.

1) Inbeslagname van goederen: “Spullen verdwijnen bij de politie”

Volgens strafrechtadvocaten werden bij invallen, doorzoekingen en arrestaties door politie en justitie op grote schaal geld en waardevolle goederen ontvreemd. Uit een rondgang van EenVandaag onder tientallen strafrechtadvocaten kwam naar voren dat zij vrijwel allemaal te maken hebben verdwijnen van geld en waardevolle goederen van hun cliënten bij inbeslagname door politie en Justitie.

Ook hadden zij grote kritiek op registratie- en volgsystemen. Lees hier alles over de inbeslagnames of kijk het terug: 

2) Paniek in de onderwereld door gekraakte telefoons 

Veilig met elkaar communiceren over zaken als liquidaties en drugstransporten zonder dat de politie meekijkt: voor criminelen was het jarenlang de gewoonste zaak ter wereld met de zogenaamde PGP-telefoons. De toestellen met versleutelingssoftware – kosten: zo’n 1200 euro per stuk - golden decennialang als onkraakbaar.

Maar de onbezorgde dagen lijken voorbij: Justitie heeft de telefoons onlangs in verschillende grote strafzaken weten te kraken en zeer belastende berichten kunnen ontcijferen. Het gevolg: grote paniek in de onderwereld. 

3) Monster van Leersum: hoogste dwangsom ooit 

Hij noemt zichzelf het monster van Leersum. De 80-jarige Rudolf R. die al 16 jaar zijn buren, de familie Griffioen, terroriseert. Hij vernielt zeven van hun auto's, breekt in, vernielt speelgoed van de kinderen, verhindert een ambulance weg te rijden, besproeit planten met gif en besmeurt hun tuinmeubelen met poep. De familie Griffioen doet aangifte bij de politie, maar die kunnen niet veel doen en ook de burgemeester blijkt machteloos. 

EenVandaag spreekt met Gert Griffioen, zijn advocaat Bernard Tomlow en rechtsgeleerde professor Jan Brouwer over deze unieke zaak, die uiteindelijk een verlossend einde kreeg.