Job Cohen stapt vanmiddag op als fractieleider van de PvdA. Hij kreeg als politiek leider de afgelopen maanden veel kritiek op zijn leiderschap, zelfs van de eigen partijvoorzitter. De PvdA scoort al tijden dramatisch in de peilingen.

Vanavond in EenVandaag de opkomst en ondergang van Cohen en de uitslag van een flitsenquete van het EenVandaag Opiniepanel. Twee jaar terug wilde 52 procent van de Nederlanders Cohen nog als premier.

Hij zegt nu te hebben willen bijdragen aan een fatsoenlijke samenleving maar dat hij onvoldoende in is geslaagd "in de politieke en mediawerkelijkheid van 'Den Haag' de weg naar deze fatsoenlijke samenleving geloofwaardig over het voetlicht te brengen".

Het definitieve zetje kwam vorige week, toen een e-mail van het PvdA-Kamerlid Frans Timmermans uitekte, waarin die de koers van Cohen en de nieuwe partijvoorzitter Hans Spekman hekelde. Volgens Timmermans zette Cohen de PvdA te veel neer als een 'SP-light'.

De rijen in de PvdA-fractie werden ogenschijnlijk donderdagavond na langdurig beraad gesloten maar de afgelopen dagen bleven PvdA-Kamerleden en bestuurders anoniem kritiek spuien.

PvdA-­?kiezers zien Lodewijk Asscher als de opvolger van Cohen.

Download