Coalitiepartijen VVD en PvdA en de constructieve partijen (D66, CU en SGP) staan in de nieuwste Stemming op 34 zetels. De vijf partijen komen daarmee twee dagen voor de verkiezingen vier zetels tekort voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Dat blijkt uit De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Kiezers is gevraagd naar hun stemvoorkeur voor de Provinciale Staten. De uitslag is vervolgens omgerekend naar Eerste Kamerzetels.

VVD gelijk, PvdA stijgt licht

De VVD blijft deze week gelijk op 11 zetels. Het opstappen van Ivo Opstelten en Fred Teeven lijkt daarmee geen effect gehad te hebben op het zetelaantal van de partij.

Coalitiepartij PvdA stijgt na weken van stilstand een zetel. De partij staat nu op zeven zetels, de helft van wat de partij momenteel in de Eerste Kamer heeft. De constructieve partijen D66, ChristenUnie en SGP, die de coalitiepartijen nu steunen in de Eerste Kamer, blijven elk gelijk ten opzichte van vorige week. D66 eindigt op 10 zetels, ChristenUnie op 4 en de SGP op 2.

PVV blijft grootste, vijf partijen in race

De PVV staat met 12 zetels nog steeds aan kop. De partij wordt echter op de voet gevolgd: net als de VVD staat de SP op 11 zetels (+1). Het CDA (-1) en D66 staan elk op 10.

De volledige zeteluitslag voor de Eerste Kamer is als volgt: VVD 11 (-), PvdA 7 (+1), PVV 12 (-), CDA 10 (-1), SP 11 (+1), GL 3 (-1), D66 10 (-), CU 4 (-), SGP 2(-), PvdD 2(-), 50PLUS 2 (-), OSF 1 (-).

Twijfel

Twee dagen voor de verkiezingen is nog niet elke kiezer zeker van z'n stemkeuze. Van de mensen die van plan zijn te gaan stemmen is twee derde (65%) overtuigd van de keuze die hij wil gaan maken. Een kwart (23%) heeft een sterke voorkeur voor een partij, maar overweegt nog wel een of twee andere partijen. Een op de vijf (12%) stemmers heeft nog helemaal geen voorkeur voor een partij. In totaal twijfelt 35% van de stemmers dus nog in meer of mindere mate. Vorige week was dat 38 procent.

Over De Stemming

Het onderzoek is gehouden van 13 tot en met 16 maart 2015.

Er deden 7383 respondenten mee. De respondenten is gevraagd naar hun stemgedrag als er vandaag verkiezingen voor de Provinciale Staten zouden zijn. Kiezers konden in totaal vijf stemmen verdelen. Alleen kiezers die aangeven zeker te gaan stemmen zijn opgenomen in de uitslag.

De uitslag is vervolgens gecorrigeerd voor de hoeveelheid Statenleden per provincie, en voor de stemwaarde die de Statenleden in elke provincie hebben bij de verkiezingen 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.