De citroen helpt bij vetverbranding, zorgt voor een mooiere huid en versterkt de weerstand: dingen die we allemaal wel eens voorbij hebben horen komen. De 101-jarige Lou van der Biezen gelooft ook in de geheime krachten van de vrucht. Hij beweert tegenover een verslaggever van het AD dat hij zo oud is geworden omdat hij elke dag een geperste citroen drinkt. Bevordert dat inderdaad de gezondheid, en word je er nog ouder van ook?

'Zoete aardappel bevat meer vitamine C dan citroen'

Jasper de Vries, voedingsdeskundige aan de Wageningen Universiteit, ziet zeker positieve voordelen in het drinken van citroensap. "Er zit een beetje vruchtensuiker in, wat vitamine C, micronutriënten, een heel klein beetje vezel en wat water." Toch is het volgens hem niet zo dat citrusvruchten veel gezonder zijn dan andere soorten fruit. "Papaja's en kiwi's hebben bijvoorbeeld veel meer vitamine C. Wat ook nog interessant is om te weten: groentes zoals broccoli, bloemkool, spruitjes of zoete aardappelen bevatten meer vitamine C  en ook nog eens meer vezels dan als je een uitgeperste citroen drinkt." 

Ook Jasper de Vries van het Voedingscentrum kan bevestigen dat het eten van een stuk fruit of een stuk groente net zo goed is, of misschien wel gezonder, dan het drinken van citroenwater. "Over citroen wordt van alles beweerd. Het zou superfood zijn en het zou bepaalde ontgiftigende effecten hebben, maar het is nooit bewezen dat citroen op die manier werkt. Het is daarnaast ook nooit bewezen dat het levensverlengend zou werken. Er is dus geen bewijs om te zeggen: de citroen moet je verkiezen boven een appel of een banaan."

Slecht voor je tanden

Daarnaast is er nog een reden om de citroen niet dagelijks meerdere malen tot je te nemen. Het citroenzuur tast volgens tandarts Peter Thoolen van de Amsterdamse tandartsenpraktijk Lassus, het glazuur van de tanden aan. "Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit een aantal lagen waarvan de buitenste laag, het glazuur, wordt beïnvloed door de inwerking van zuren. De buitenste laag lost dan als het ware op als je te frequent een slokje citroenwater neemt."

Een geperste citroen drinken is dus gezond. Toch is het, vergeleken met andere fruitsoorten en groenten, niet bewezen dat de gele vrucht extra stoffen bevat die de gezondheid kunnen bevorderen of levensverlengend werken. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.