Indiase commando's hebben na een lange strijd het Chabad House in Mumbai veroverd op de terroristen. Hierbij zijn tenminste vijf doden gevallen, waaronder de beheerder en zijn vrouw. Of de terroristen doelbewust een Joods centrum hebben uitgezocht als doel is vooralsnog niet duidelijk.

Chabad, of Lubavitch is een wereldwijde beweging van orthodoxe chassidische Joden met New York als basis. Ook in Nederland is de beweging groot, getuige het feit dat ongeveer de helft van alle orthodoxe rabbijnen in Nederland Chabad is.

De in 1994 overleden Lubavitcher rebbe, rabbijn Menachem Mendel Schneerson stuurde zijn volgelingen de hele wereld over om religieuze gemeenschappen te stichten en de locale niet-orthodoxe Joden aan zich te binden en de orthodoxie te volgen.

Inmiddels zijn er zo’n 4000 Lubavitcher chassidiem wereldwijd actief. Gavriel Holtzberg en zijn vrouw Rivki zijn de vertegenwoordigers van de beweging in Mumbai. Het centrum bood kosher maaltijden voor Joodse toeristen en zakenlieden in India, maar richtte zich vooral op de locale Joodse gemeenschap van Mumbai. Op de website wordt het centrum als volgt omschreven:

Chabad of India is...

a Jewish organization that provides social, educational, and religious programing for all.

it is a home away from home where all backpackers,Bussines man, tourist and visitors socialize in a comfortable home-like setting with great friends, great food and great discussion.

An institution where you can question your faith and not be afraid of judgment.

A center for prayer and study, where one can gain a deeper understanding and appreciation of ones Jewish heritage.

Beelden Israelische televisie van het Chabad House:

Het is de vraag of het Nariman Chabad House is aangevallen vanwege het Joodse karakter. Israelische specialisten weigeren hierover vooralsnog te speculeren. Erg moeilijk was het Chabad House niet te vinden in ieder geval. Nieuw is het niet dat eerder al-Qaida of hieraan gelieerde groeperingen ook Joodse doelen aanvallen. De aanslag op de synagoge van Djerba in Tunesie van 2002 en de aanslagen op Joodse doelen in Istanbul en Casablanca getuigen hiervan.

UPDATE:

De gijzeling laat heeft de Chabadbeweging verbijsterd. Vanuit New York heeft Rabbijn Yehuda Krinsky gereageerd op de aanslagen in het algemeen en de gijzeling van zijn mensen in het bijzonder:

We pray for the speedy, safe release of all the hostages and those yet missing, and for the healing and complete recovery of all those wounded. We express heartfelt condolences to the families and loved ones of each of those who have been brutally murdered in this senseless barbaric attack.

UPDATE 2:

Beelden Indiase televisie van de reddingsactie door Indiase commando's:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.