Volgens het Financiële Dagblad gaat toezichthouder De Nederlandse Bank niet toetsen of het bestuur van ING nog wel geschikt is om de bank te leiden. Jarenlang overtrad ING de regels rond het witwassen van geld.

Dat schrijft het Financieele Dagblad in een reconstructie van de schikking die de ING in september trof met het Openbaar Ministerie. Volgens de krant nam DNB de conclusie over van een onderzoek dat advocatenkantoor Stibbe in opdracht van ING deed. De conclusie van dat onderzoek was dat er niemand binnen de bank iets te verwijten valt.

CDA wil opheldering

Dit jaar werd bekend dat klanten van ING tussen 2010 en 2016 hun rekening bij de bank konden misbruiken voor het witwassen van honderden miljoenen euro's. Erik Ronnes (CDA) wil de zaak aankaarten in de Tweede Kamer.

"Als de ING een schikking treft van 775 miljoen euro, dan is het vreemd dat ze niet onafhankelijk getoetst worden. Ik wil weten dat als het bij dit soort witwaszaken niet toegepast wordt, wanneer dan wel?", vindt Ronnes. GroenLinks-kamerlid Bart Snels was Ronnes net voor met het stellen van mondelingen vragen.

Aanleiding voor toetsing

Hoogleraar corporate finance Jaap Koelewijn vertelt dat een hertoetsing gedaan kan worden als er aanleiding is voor bedenkingen bij het gedrag van bestuurders. "ING heeft een grote schikking betaald, dan zou je zeggen dat er aanleiding is om te kijken of het gedrag van bestuurders norm overschrijdend is geweest."

"Mensen worden voor minder op het matje geroepen bij de toezichthouder. Je krijgt het gevoel dat als je groot genoeg bent en voldoende advocaten hebt je er mee wegkomt", zegt Koelewijn.

Reactie DNB

Volgens een woordvoerder van DNB is het aan de Europese Centrale Bank om de leiding van ING aan een eventuele hertoetsing te kunnen onderwerpen in verband met de witwaszaak. De inhoud van het artikel in het Financieele Dagblad 'volledig voor rekening van de krant'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.