Regeringspartij CDA wil asociaal rijgedrag in het verkeer veel harder bestrijden. Aanleiding is de forse stijging van het aantal verkeersongelukken.

Negeren van rode kruizen, bellen achter het stuur en bumperkleven: als het aan het CDA ligt, komen automobilisten hier niet meer eenvoudig mee weg. De partij komt met een aantal plannen om dit aso-gedrag achter het stuur harder aan te pakken.

Inzet camera's

"Hufterig gedrag in het verkeer wekt niet alleen grote irritatie op, maar kan ook levensgevaarlijk zijn voor andere weggebruikers. Dat beseffen mensen vaak niet als zij alleen in de auto zitten. Er is echt een gedragsverandering nodig", zegt CDA-Kamerlid Wytske de Pater-Postma.

Lees ook

De Pater-Postma wil dat er veel meer gebruik gemaakt wordt van camera's om automobilisten te beboeten die over de schreef gaan. Zo mogen camera's van Rijkswaterstaat op dit moment om juridische redenen niet worden ingezet om boetes uit te delen. Terwijl deze een schat aan informatie bevatten, omdat ze op alle snelwegen hangen.

Smartphone in verkeer

"Dat is natuurlijk gek", vindt De Pater-Postma. "Je moet veel meer gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn. Ik ga daarom voorstellen dat de wet zo aangepast wordt dat we deze camera's ook kunnen gebruiken om asociaal gedrag in het verkeer aan te pakken."

Ook wil het CDA dat er meer vaart wordt gemaakt met de inzet van slimme camera's, om bijvoorbeeld te controleren op smartphonegebruik in het verkeer. "Wat mij betreft worden dat er heel snel meer. Appen of bellen achter het stuur is een gewoonte die eruit moet. Met een combinatie van 'staandehoudingen' door de politie en meer slimme camera's moet de pakkans worden vergroot. En dat is hard nodig."

Lees ook

Verdubbeling verkeersongelukken

Maandag bleek nog dat het aantal verkeersongelukken meer dan verdubbeld is de afgelopen vijf jaar. Dat kwam uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Een van de belangrijkste oorzaken van deze stijging is de toegenomen afleiding in het verkeer.

Het CDA meer gebruik van camera's om verkeershufters aan te pakken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.