Voetgangers met een donkere huidskleur worden minder snel herkend door zelfrijdende auto's. Dat zou blijken uit Amerikaans onderzoek, volgens onder meer De Telegraaf en Nu.nl. Maar het ligt aan de data, niet aan de techniek.

Georgia Tech nam acht camerasystemen van zelfrijdende auto's onder de loep. Mensen met een donkere huidskleur worden volgens het onderzoek 5 procent minder vaak herkend dan mensen met een lichte huidskleur.

Meer data van mensen met lichte huidskleur

Gijs Dubbelman doet namens de Technische Universiteit Eindhoven onderzoek naar 'Mobile Perception Systems'. Dat is de technologie waarmee zelfrijdende auto's verkeerssituaties kunnen inschatten. Hij heeft een duidelijke verklaring voor het verschil: "Het ligt niet aan de camera's of aan de systemen, maar aan de ingevoerde data."

Volgens Dubbelman zijn de camerasystemen namelijk gevoed met foto's en data van mensen met een lichte huidskleur. De camera's herkennen deze mensen daarom sneller. "Als je de data gebalanceerd invoert, zal je zien dat het verschil in herkenning verdwijnt. Het is dus geen fout van de techniek."

Prototypen

Daar komt bij dat het Amerikaanse onderzoek uitging van prototypen en niet van auto's die al de weg op mogen. Dubbelman: "Je mag aannemen dat fabrikanten de camerasystemen blootstellen aan data die beter in balans is, voor ze deze auto's verkopen." Of dat inderdaad gebeurt, is op basis van het Amerikaanse onderzoek niet te zeggen.

Het ligt dus niet aan de camera's, maar aan de ingevoerde data of de zelfrijdende auto donkere mensen herkent of niet. Bovendien is in het Amerikaanse onderzoek uitgegaan van prototypen die nog niet op de weg rijden. Dat camera's moeite zouden hebben met het herkennen van mensen met een donkere huidskleur is dus fictie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.