Het geduld van burgemeester Rob Meerhof van gemeente Oostzaan met voetbalclub OFC is op. Na een half jaar van onderhandelen over meer transparantie over geldstromen binnen de club en geweldsincidenten in de gemeente, is het sportpark gesloten.

'Men voelt zich onveilig, durft zich niet te uiten, dan neem ik mijn verantwoordelijkheid', zo zegt burgemeester Meerhof in een reactie aan EenVandaag. Vanaf vandaag zijn de hekken van het sportpark van OFC gesloten, vooralsnog voor een periode van vier weken.

Financiële transparantie

De burgemeester zegt al sinds juni in gesprek met de club te zijn over meer financiële transparantie. Een eerdere veroordeling van het bestuurslid Marwan K. voor het witwassen van crimineel geld en geruchten over dubieuze geldstromen binnen de club, zorgde voor wantrouwen bij de gemeente.

De gemeenteraad stelde de club afgelopen maandag een deadline om helderheid te verschaffen, die vandaag verliep.

Schietpartijen en handgranaten

Daarbovenop volgde recent een opeenstapeling van geweldsincidenten in het dorp: een schietpartij, handgranaten die in het dorp werden gevonden en brandstichting. Een formele link tussen die incidenten en de voetbalclub is er volgens de burgemeester niet te maken, het onderzoek van de politie loopt nog. Maar in het dorp zingen de geruchten rond.

De burgemeester kan zich er dan ook niet over uitspreken, maar zegt wel: "Ik constateer dat heel veel mensen zich niet vrij voelen. Dat veel mensen bang zijn zich te uiten."

KNVB: 'Dit staat los van ons'

In een reactie op de ontwikkelingen bij OFC liet de KNVB eerder deze week weten dat het op de hoogte is van een eerdere veroordeling van Marwan K., maar dat deze persoon voorzitter is van de Stichting Topsport Oostzaan en niet van OFC. Omdat de stichting geen lid is van de KNVB, ziet de bond dit niet als een zaak voor hen. Burgemeester Meerhof is teleurgesteld dat de KNVB ervoor kiest die formele scheiding aan te houden. "Wij spreken OFC als club aan. Dit vind ik een beetje te makkelijke weg die de KNVB kiest."

Bezoekers bij het sportpark zijn gelukkig met de sluiting, maar niet iedereen is even spraakzaam. "Ik ga niet teveel zeggen, anders heb ik zelf straks een handgranaat onder mijn auto", zegt een dorpsbewoner voor het gesloten hek van het park. "Je kan toch zo laten zien waar je geld vandaan komt? Er is gewoon via andere circuits geld naar de club gegaan", vervolgt hij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.