‘Uitgebreide research’ zou er voorafgegaan zijn aan het besluit van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra om tarieven te gaan heffen op het gebruik van embedded muziekfilmpjes. Jammer dat tijdens die research het YouTubekanaal van de heren van Monty Python over het hoofd is gezien. Die hebben de strijd die Buma/Stemra wil gaan opstarten allang achter de rug. En van de nood een deugd gemaakt. Mensen van Buma, vooral doorlezen dus!

Al jaren ergerde met name Python Eric Idle zich aan de tienduizenden uploads van Python-video’s op onder andere YouTube. Maar in plaats van een heilloos juridisch gevecht raakte de Pythons in gesprek met YouTube, wat resulteerde in een eigen kanaal.

“We can come after you in ways to horrible to mention. (..) But being the extra-ordinary nice chaps we are, we figured out a better way to get our own back. By launching our very own Monty Python channel on YouTube.(..)No more crap video’s you’ve been posting. We’re giving you the real thing”

Met alle tv-shows en films in hoge videokwaliteit én een uitgebreide webwinkel waar al het materiaal van Monty Python te bestellen is. En hier komt het: Binnen drie maanden nam de verkoop van Monty Pythonmateriaal met 23.000% toe. Drie-en-twintig-duizend procent. Met een eigen kanaal. Op YouTube. Met embedded video’s die door iederen en overal gratis zijn te gebruiken.

Hier het filmpje, al online sinds januari, dat eigenlijk alles zegt, gratis en voor niets:

Verder commentaar lijkt me overbodig…

p.s. Ter verdere aansporing van Buma om andere wegen te bedenken wordt vandaag de ene na de andere plugin op Twitter gepost waarmee de crawler, zeg maar de speurneus, van Buma buiten de deur kan worden gehouden.

Buma/Stemra, leer van Monty Python!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.