Het impregneren van woonmeubilair moet verplicht worden, zegt de Amsterdamse brandweercommandant Elie van Strien. Volgens het rapport ‘fatale branden’ van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) en brandweerstatistieken vallen er jaarlijks tien onnodige doden en honderd gewonden.

Een groot deel van de inboedel van huizen, zoals matrassen en bankstellen is niet brandwerend en vat zeer snel vlam. In landen zoals de Verenigde Staten, Ierland en Groot-Brittannië is het al verplicht, in Frankrijk wordt concept-wetgeving ontwikkeld, nu Nederland nog. Maar het VWS gaat vooralsnog niet overstag; zij volgen Europese regels en die stellen impregneren nog niet verplicht.

In EenVandaag een gesprek met Veronica, slachtoffer van een uitslaande woningbrand, brandweercommandant Elie van Strien en Brandveiligheidsexpert Rudolf van Mierlo.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.