Bagger wordt vaak ongebruikt gedumpt op zee. Zonde: want we hebben héél veel bagger in Nederland. Twee ingenieurs van het bedrijf NETICS bedachten een oplossing: door het verstevigen en persen van het bagger maken ze nu bouwstenen voor muren en huizen. Hun techniek gaat inmiddels de hele wereld over. 

Bouwen met natuur 

De twee eigenaren van Netics, Eldert Besseling en Hugo Ekkelenkamp, zijn al langer bezig met het ontwikkelen van bouwstenen van bagger. "Wij noemen dat circulaire economie, omdat we restproducten ook in onze stenen verwerken om ze steviger te maken." Het bedrijf is ook actief in India, omdat beton daar heel duur is, is het beter om te bouwen met de grondstoffen die van al aanwezig zijn in de natuur.

Hoe werkt het?

Besseling: "De ene keer wordt er geperst met een trilmechaniek. De bagger wordt dan samengedrukt waardoor de holle ruimtes eruit gaan en daar wordt het steviger van. In India hebben ze geen machine, daar kunnen ze het met de voeten samenpersen."  

In anderhalve week kunnen de machines van Netics 65 bouwblokken persen. Het bedrijf kan nu nog overleven door middel van subsidies, maar hoopt vanaf volgend jaar rendabele bouwblokken te maken. Ook het persen van bouwblokken door middel van een 3D-printer, wordt niet uitgesloten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.