Het dodental bij de dubbele bomaanslag in de Libanese hoofdstad Beiroet is inmiddels opgelopen naar 43, en het aantal gewonden ligt boven de tweehonderd. Voormalig president Amin Gemayel van Libanon is geschokt.

De oud-president is in Nederland voor de Nexus-conferentie zaterdag in Amsterdam, waar hij met een aantal vooraanstaande internationale denkers deelneemt aan een rondetafelgesprek over beschaving en barbarendom in de samenleving. De bloedige aanslag van gisteren toont maar eens te meer aan dat beschaving in grote delen van de wereld ver te zoeken is.

Wraak op Hezbollah

Het bloedbad is veroorzaakt door aanhangers van Islamitische Staat (IS) als vergelding voor de inmenging van de uit Libanon afkomstige Hezbollah in Syrië. Hezbollah neemt in in Syrië deel aan de nietsontziende burgeroorlog en steunt het regime van Assad, en daarmee de strijd tegen IS. Oud-president Gemayel en Midden-Oostendeskundige Leo Kwarten analyseren de situatie in de betreffende regio.   

Vluchtelingenstroom

En die situatie is zeer onoverzichtelijk. Rebellen, het regeringsleger, IS, Russen, Iraniërs en Amerikaanse adviseurs: het land wordt verscheurd door de oorlog. Een duidelijk front is er niet meer. Heel Syrië lijkt wel een groot front te zijn met desastreuze gevolgen voor de burger. Iedereen die eerst nog dacht ‘ik blijf wel’, slaat nu op de vlucht of overweegt sterk zich aan te sluiten bij de enorme vluchtelingenstroom richting Turkije of Europa. Wat is de kans dat er op termijn eindelijk weer eens vrede komt, dat het land in stabiel vaarwater komt en de vluchtelingenstroom stokt?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.