Met één zetel in de Tweede Kamer is de BoerBurgerBeweging (BBB) een van de vele nieuwkomers en dat wordt gevierd als overwinning. Juist in de CDA-provincie Overijssel is de BBB populair. "Het platteland krijgt een smoel, blijkbaar was dat nodig."

"De BBB geeft de stem van het platteland terug", zegt Esther Loohuis-Hagedoorn uit Geesteren. Zij is een van de vele kiezers die gestemd heeft op de partij, terwijl ze in het verleden ook op het CDA stemde. Ze is teleurgesteld in de partij van Wopke Hoekstra. "Kijk wat het CDA de afgelopen jaren voor ons heeft gedaan."

Lees ook

'Echte overwinning'

De boodschap van de BBB van partijleider Caroline van der Plas blijkt in veel gemeenten in Overijssel te zijn aangeslagen. Tubbergen is koploper. Daar haalde de partij bijna 7 procent van de stemmen en verloor het CDA, dat nog steeds veruit de grootste is, bijna net zoveel.

"We zien het als een echte overwinning. Dat geeft een gevoel voor plattelanders dat geweldig is", zegt Erik Stegink. Hij is biologische varkensboer en nummer drie op de lijst van de BBB. "Dat hebben we gisteravond best wel even gevierd. Het platteland krijgt een smoel. Blijkbaar was dat nodig. Mensen willen dat het roer omgaat."

Varkensboer Erik Stegink uit Bathmen, de nummer 3 op de lijst van BBB, in gesprek met verslaggever Harm van Atteveld: 'Ik denk dat een halve zetel van CDA komt'

'Over vier jaar meer zetels'

Stegink denkt dat de partij stemmen van CDA, VVD en ChristenUnie heeft gewonnen. "Mijn gevoel is dat de andere partijen het hebben laten liggen. Het belangrijkste is dat op het platteland iedereen een steady vooruitzicht heeft en het beleid niet ieder jaar veranderd zal worden. Met moties vanuit Den Haag kun je dat aanjagen."

Met een trekker trok partijleider Van der Plas vandaag naar Den Haag. Dit keer niet om te protesteren, maar om haar zetel op te eisen. Kiezer Loohuis-Hagedoorn en ook Stegink gaan er vanuit dat dit pas het begin is. "Over vier jaar verwacht ik meer zetels."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.